latinica  ћирилица
11/09/2018 |  13:17 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Додик: Понижавајуће пресуде у случајевима злочина над Србима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да је понижавајуће што је Суд БиХ осудио Менсура Ђакића на двије године затвора, а Бегзада Кајтазија ослободио оптужби за злочин почињен над Србима у селу Буквик код Брчког 1992. године.

"Сви који су починили злочине треба да одговарају. Међутим, неподношљиво је када се злочини почињени над српским народом третирају као у овом случају. Слушам синоћ предсједика судског вијећа који каже да није могуће провјерити вјеродостојност исказа свједока јер је преминуо. Наравно да није могуће јер је мртав, али шта се чекало више од 20 година и кога овдје правите блесавим, каква је ово земља", рекао је Додик новинарима.

Он је истакао да за српски народ једино Република Српска гарантује слободу и будућност.

"Правосуђе БиХ треба одбацити и свести да само суди по законима који доноси БиХ, а не ентитети. Треба га свести на оно што је мјера у БиХ, а то је да је БиХ државна заједница састављена од Републике Српске као државе и Федерације БиХ као квазидржаве", истакао је Додик.

Суд БиХ је осудио Менсура Ђакића на двије године затвора, док је Бегзада Кајтазија ослободио оптужби за злочин почињен над Србима у селу Буквик у Брчком у септембру 1992. године.