latinica  ћирилица
11/09/2018 |  14:03 | Аутор: СРНА

Шеранић: Јачањем сарадње подстаћи научну продуктивност

Министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић рекао је данас да је циљ Министарства да подстиче научну продуктивност у Српској проналажењем контакт тачака и јачањем сарадње привреде и научно-истраживачких установа.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Шеранић је након састанка са деканом Машинског факултета Универзитета у Бањалуци Дарком Кнежевићем рекао да је тај факултет прави примјер како научни радници могу да сарађују са привредом.

"Разговарали смо о неколико тема које су битне за даљи развој научно-истраживачке инфраструктуре у Републици Српској, а то је прије свега све оно што се односи на интердисциплинарност, иновативност и интернационализацију науке", рекао је Шеранић новинарима.

Он је нагласио да ће у наредном периоду, осим са представницима факултета и научно-истраживачких институција, разговарати и са привредницима и њиховим потребама, како би се научно-истраживачки рад могао усмјерити у том правцу.

"Овај процес је тек на почетку, а након свих посјета и разговора план нам је да направимо резиме, те средњерочне и дугорочне мјере, као и да пронађемо моделе који ће бити примјери добре праксе", рекао је Шеранић.

Он је навео да је претходно разговарао и са деканом Економског факултета Универзитета у Бањалуци Станком Станићем о подизању квалитета научно-истраживачког рада, као и о моделима које овај факултет има у том сегменту.

Кнежевић је истакао да је велика потражња за машинским инжењерима, којих нема довољно и којих привреда може много више да апсорбује него што их факултет може школовати.

"Потребно је привреду подићи на виши ниво, а то је немогуће без сарадње привреде и универзитета, тако да смо ту већ предузели одређене активности и радимо на томе да школујемо кадар за привреду, а помажемо и средњим школама да се оспособе да могу да обучавају ученике за занимања која су тражена на тржишту", рекао је Кнежевић.

Он је изразио задовољство наставним кадром на Машинском факултету, те истакао проблем што млади када заврше факултет и мастер студије често не желе да остану да раде на Факултету јер у привреди имају много већу зараду.

"Међутим, наш факултет је један од најопремљенијих у региону јер имамо 13 веома опремљених лабораторија у које је у задњих пет година уложено око пет милиона КМ, од чега је четири милона издвојила Влада, док смо ми уложили милион КМ путем пројеката", рекао је Кнежевић.