latinica  ћирилица
11/09/2018 |  14:09 | Аутор: СРНА

Новић: Постигнут огроман напредак измјенама Закона о кривичном поступку

Предсједавајући Клуба делегата српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Средоје Новић сматра да је измјенама Закона о кривичном поступку постигнут огроман напредак у дијелу који се односи, прије свега, на имунитет свједока, на питање обуставе трајања истраге и подизања оптужнице.
Средоје Новић - Фото: РТРС
Средоје НовићФото: РТРС

"Заштићени свједок је до сада могао да добије имунитет за било које кривично дјело, а сада је то ограничено да не може да добије имунитет за дјела којима су прописане затворске казне од 10 и више година. Када је ријеч о подизању оптужнице, ту су утврђени нови рокови који обавезују главног тужиоца да мора да се изјасни у одређеном року, те да против неког лица истрага не може бити вођена у недоглед", појаснио је Новић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, то су три кључне ствари за које је заједнички процијењено да су неопходне.

Он сматра да нико од делегата не треба да претендује да мисли да може сам да предложи неки од закона, него увијек треба водити рачуна да у БиХ има неколико страна које много боље могу да сагледају сваки законски акт и на тај начин дати допринос.

"Није ово била ствар притиска. Нисмо ми трчали ниједној, нити представницима било које амбасаде у протекла два мјесеца, бар кад је ријеч о СНСД-у и ДНС-у. Суштина је да су они молили нас да дођу код нас у посљедњем тренутку, да законски пројекат не би пропао. И зато су прихваћени амандмани које смо ми и колеге из ХДЗ-а предложили", појаснио је Новић.

Он је истакао да се сад показује да су биле потпуно некоректне изјаве оних који су говорили да СНСД не жели промјену закона и европски пут.

Коментаришући рад актуелног сазива Савјета министара, он је нагласио да је он најгори од свих досадашњих по предлагању законских аката према Парламентарној скупштини БиХ.