latinica  ћирилица
11/09/2018 |  14:48 | Аутор: СРНА

Љајић: Регион да отвори границе за слободан проток робе

Министар трговине, туризма и телекомуникација Србије Расим Љајић рекао је у Цељу да земље региона, умјесто да једне другима уводе царинске и ванцаринске баријере, треба да апсолутно отворе границе за слободан проток робе и олакшају привреди и привредницима пословање.
Расим Љајић - Фото: РТС
Расим ЉајићФото: РТС

Љајић је на отварању 51. Међународног сајма привреде у Словенији, на којем је Србија земља партнер, истакао да протекционизам не може да буде рјешење за мале економије и мале земље, као што није ни за глобалне економске проблеме.

Он је додао да логистички трошкови, управо због дугог чекања на граници чине да производи земаља региона за шест одсто буду скупљи од производа тих компанија у земљама ЕУ.

Према његовим ријечима, пословним људима треба омогућити лакше пласирање робе, како би били конкурентнији, а економије успјешније него што су тренутно, пренијели су београдски медији.

Љајић је рекао да је овај сајам прилика да Србија и Словенија још једном афирмишу оно што су протеклих неколико година градиле, а то су одлични политички, а посебно економски односи између двије земље.

"На политичком плану немамо никаквих отворених и спорних питања, а у трговинској сарадњи и привредним односима направили смо значајне искораке како у броју потписаних споразума, тако и у конкретним облицима економске и привредне сарадње", истакао је Љајић.

Он је навео да је робна размјена Србије и Словеније премашила милијарду евра и да је ова земља по броју инвестиционих пројеката у Србији на четвртом мјесту, послије Њемачке, Италије и Аустрије, те додао да у Србији послује и ради 1.400 словеначких предузећа која запошљавају 25.000 људи.

"Сачинићемо један акциони план о томе на који начин све ове бројке можемо да учинимо још бољим, а посебно у домену заједничког наступа на трећим тржиштима и формирању заједничких српско-словеначких предузећа", рекао је Љајић.

Он је нагласио да двије земље не могу да ријеше све политичке проблеме из прошлости у региону западног Балкана, али имају обавезу и могу много да учине на јачању економске и трговинске сарадње између свих земаља овог простора.

Окупљенима на отварању сајма обратио се предсједник Словеније Борут Пахор, који је посјетио и павиљон Србије на сајму.