latinica  ћирилица
11/09/2018 |  18:09 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Свечано отворен 23. Међународни сајам књиге у Бањалуци

Двадесет треће издање Међународног сајма књиге "Бањалука 2018" у организацији Гласа Српске почело је данас у Спортској дворани Борик.

Овогодишњу смотру писане ријечи бесједом је свечано отворио познати српски пјесник Љубивоје Ршумовић.

Ршумовић је навео да је Сајам празник писане ријечи, илустрованих емоција, уређивачке мудрости, издавачке виспрености и читалачке радозналости.

- Сваке године у овој прилици треба да се сјетимо првог српског министра просвјете Доситеја Обрадовића и његових ријечи "Књиге, браћо моја, књиге, а не звона и прапорце", али које и чије књиге? - упитао је Ршумовић и додао да се неки труде да у лектири буде све мање Петра Петоровића Његоша, Бранка Ћопића, Петра Кочића, Ивана Цанкара, док је у лектире доспјела и "једна естрадна звијезда".

Ршумовић је додао да би ови дани требало да буду, не само дани књиге, већ и писаца.

Министар просвјете и културе Српске Дане Малешевић рекао је да је Сајам књиге у Бањалуци потврдио мјесто међу најзначајнијим културним манифестацијама на овим просторима, промовишући и афирмишући књижевност, издаваштво и културу у цјелини.

- Немјерљив је допринос који угледу наших стваралаца и наше културе дају организатор и сама манифестација - рекао је Малешевић.

Отварању Сајма присуствовали су министри у Влади Српске, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, предсједник Академије наука и умјетности Српске Рајко Кузмановић, академици, директори културних, образовних и других установа у Републици Српској.

Као и претходних година, сајам је отворен већ од јутарњих часова, а књиге ће посјетиоцима бити доступне до 17. септембра сваки дан од 10.00 до 20.00 часова.