latinica  ћирилица
12/09/2018 |  08:26 | Аутор: Независне

Центар Бањалуке добија више од 100 камера

Постављање видео-надзора на подручју града Бањалука почело је јуче, а камере ће бити постављене у циљу превенције криминала и повећања степена безбједности грађана.
Трг Крајине у Бањалуци - Фото: РТРС
Трг Крајине у БањалуциФото: РТРС

У Министарству унутрашњих послова РС казали су да су заједно са градом утврдили најбоље локације за постављање камера.

"Обухваћене су локације у ужем центру града на којима се креће највећи број грађана, односно тргови, веће раскрснице, улазне и излазне саобраћајнице града, те објекти који се посебно обезбјеђују", истакли су у МУП-у.

Додали су да је МУП РС започео реализацију прве фазе постављања видео-надзора, те да је Влада РС одобрила износ од 500.000 КМ.

"МУП РС у сарадњи са локалним заједницама у РС годинама реализује пројекат успоставе система видео-надзора", рекли су у МУП-у РС.

До сада је овим пројектом обухваћено 36 локалних заједница, а ове активности се тренутно, осим у Бањалуци, реализују у градовима Добој, Источно Сарајево, Приједор и више мањих општина.

Градоначелник Игор Радојичић рекао је да су дуго времена разговарали са представницима МУП-а о постављању камера.

"Према истраживању, јавно мњење се знатно промијенило и готово да се инсистира на увођењу појачаног видео-надзора. Разговарали смо са људима и неки су за постављање камера, а неки против, али је очито да је појачан интерес грађана за бољу безбједност", рекао је Радојичић.

Додао је да су Градска управа и МУП договорили да на више од стотину локација буду постављене камере, те да се најприје поставе на Трг Крајине па онда на остале.