latinica  ћирилица
12/09/2018 |  09:19 ⇒ 12:50 | Аутор: Блиц

Судије планирају бојкот мечева Серене Вилијамс

Након скандала који је обиљежио финале УС Опена у женској конкуренцији, у коме су се састале домаћа такмичарка Серена Вилијамс и 20-годишња сензација из Јапана, Наоми Осака, која је и остварила тријумф послије контроверзних момената због свађе Американке и судије, изгледа да више ништа неће бити исто у "белом спорту". За то ће се, по свој прилици, побринути сами арбитри.

Подсјетимо, судија Карлос Рамос је средином другог сета поменутог меча за титулу у женској конкуренцији најприје опоменуо Вилијамсову због тога што је, противно правилима, између поена комуницирала са тренером.

Након што је она тај прекршај поновила, почела да се буни јер јој је Рамос одузео поен, како и предвиђају тениски прописи. Тада је Серена направила сцену која је изазвала огромне полемике - свађала се са главним судијом оптужујући га за сексизам, меч је због тога морао да буде на кратко прекинут, а онда је Рамос решио да јој не остане дужан - одузео јој је гем.

Осака је тако повела са 5:3, недуго затим и прославила побједу, што публика баш и није примила како је ред - звиждала је Јапанки, као да је она за било шта од поменутог крива, те је Вилијамсова на крају смиривала гледаоце јер је Осака била уплакана.

Према наводима два британска медија, ствари би врло брзо могле да се погоршају за Серену, досад неприкосновену владарку тениса у 21. вијеку - јер судије спремају бојкот њених мечева.

Тако лондонски "Тајмс" јавља да има информацију да су арбитри спремни да, заједнички, унапријед одбију да суде на наступима Вилијамсове, иако извор те вијести није именован.

С друге стране, "Гардијан" пише да су, изузетно изнервирани понашањем тенисерке која је освојила 23 гренд слем титуле у појединачној конкуренцији, судије ријешене да оформе синдикат и тако се супротставе даљим малтретирањима попут оног виђеног на терену стадиона "Артур Еш" у Њујорку.

Серенине оптужбе да ју је арбитар Карлос Рамос казнио из сексистичких разлога, подржале су Женска тениска асоцијација (ВТА) и Тениски савез Сједињених Америчких Држава (УСТА), али је зато Међународна тениска федерација (ИТФ), која, поред неких других турнира, и бира арбитре за гренд слем надметања, подржала Рамоса.