latinica  ћирилица
12/09/2018 |  11:16 ⇒ 11:17 | Аутор: РТС

ВМРО-ДПМНЕ не бојкотује референдум, свако гласа према савјести

ВМРО-ДПМНЕ позвао је своје симпатизере да на предстојећем референдуму у Македонији гласају према сопственој савјести, чиме је ријешено једно од кључних политичких питања у тој држави - да ли ће најбројнија странка позвати своје гласаће да бојкотују изјашњавање о споразуму са Грчком 30. септембра.
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk) -
ВМРО-ДПМНЕ (Фото: kanal5.com.mk)

Предсједник ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, саопштавајући одлуку странке, позвао је чланове и симпатизере ове странке да гласају према сопстевној савјести, наводећи да о "националним питањим одлуку треба да донесе нација".

"Питање имена једно је од најзначајнијих у нашој земљи. Ово није питање за Христијама Мицкоског или Зорана Заева, већ питање за Македонију и све њене грађане", рекао је Мицовски после вишечасовног већања у сједишту ВМРО-ДПМНЕ у Скопљу.

На тај начин рјешена је једна од посљедњих непознаница пред референдум о споразуму са Грчком који ће бити одржан 30. септембра. Могући позив на бојкот гласања, да се ВМРО-ДПМНЕ на такав корак одлучио, озбиљно би довео у питање укупну излазност на референдум, за чији је успјех потребно да на биралишта изађе више од половине од 1,8 милиона уписаних бирача.

"ВМРО-ДПМНЕ је, послије консултација са грађанима, одлучио да сваки грађанин треба да поступи према сопственом убјеђењу. О националним питањима треба да одлучује нација", рекао је Мицовски.

Ослука ВМРО-ДПМНЕ уследила је свега неколико дана пошто су оснивачи те странке, који су у међувремену основали сопствене партије, попут Љубча Георгиевског и Љубе Бошковског, позвали грађане Македоније да изађу на референдум.

Упркос прилично неутралном ставу према референдуму, ВМРО-ДПМНЕ је наставио да критикује споразум са Грчком према којем би се држава убудуће требала звати "Република Сјеверна Македонија", наводећи да је влада Зорана Заева прихватајући договор са Атином "срушила преговарачке позиције" Скопља.

"Не прихватамо споразум о имену. Против смо јер се на тај начин мијења устав Македоније, национални идентитет, путне исправе и лични идентитет. Прихвата се ревидирање културе", рекао је Мицовски.