latinica  ћирилица
12/09/2018 |  16:18 ⇒ 18:57 | Аутор: РТРС

Све бољи услови у Геронтолошком центру у Бањалуци

У Влади Српске одржана је Шеста регионална конференција "Квалитет живота у домовима за старе особе", под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите. Циљ је размјена искустава запослених ради подизања квалитета услуга у овој области. Република Српска је донијела Стратегију, којом је подигнут квалитет боравка у домовима за стара лица.

Драго Томашевић већ 32 године ради као његоватељ у дому за старе. Сматра да услови у овој области могу да буду бољи.

"Прије свега материјално, у средствима за рад, у опреми, то је суштина која треба да се промијени. Самом том промјеном, дошло би до подизања нивоа услуге", каже његоватељ у Геронтолошком центру Бањалука Драго Томашевић.

С тим циљем 2010. године потписан је протокол између четири најрепрезентативнија дома за старе на простору бивше Југославије – из Србије, БиХ, Црне Горе и Словеније. Да су услови све бољи, потврђују и у Геронтолошком центру у Бањалуци.

"Контролори су били позитивно изненађени на анкету коју су наши корисници урадили, задовољни су животом и квалитетом услуга у нашем дому", рекао је директор Геронтолошког центра Бањалука Винко Лолић.

У Републици Српској постоји 35 приватних домова за старе. Како би се увео ред у ову област, донесена је Стратегија за бригу о тим лицима. Потреба за домовима биће све израженија, због чега ова област заслужује посебну пажњу, истичу у министарству.

"Ми ћемо настојати да прописујемо критеријуме и стандарде, да они који почињу да граде, одмах знају шта треба да раде, који је то ниво простора, опреме, кадрова", каже министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

За разлику од земаља региона, Црна Гора нема ниједан приватни дом за стара лица. Ипак, истичу да постоји потреба за проширењем. Капацитет у три отворена дома је 570 мјеста.

"Ми смо припремили све стратешке документе, законе, правилнике и да подижемо стандард на начин да уводимо лиценце пружаоцу услуга, да сви који желе да се баве предузетничком дјелатности, морају да добију лиценце, да задовоље стручни кадар", истакао је директор Директората социјалне и дјечије заштите Министарства рада и социјалног старања Црне Горе Горан Кушевија.

Праћени европским смјерницама, Црна Гора ради на деинституционализацији и алтернативним услугама – њега у кућним условима и дневном боравку.

Медицински и немедицински кадар, истичу, све више одлази на западно тржиште. Ипак, до сада није забиљежен недостатак радне снаге, када је ријеч о његовању старих.