latinica  ћирилица
12/09/2018 |  16:29 ⇒ 18:58 | Аутор: РТРС

Акција за изградњу куће Хатиџи Мујагић и њеној двојици синова

У Новом Граду покренута је акција за изградњу куће Хатиџи Мујагић и њеној двојици синова. Хатиџа је мајка 13-огодишњег Дамира Иконића, који се 24. марта утопио у ријеци Уни.

Акцију за изградњу куће покренули су ученици и наставници Основне школе "Свети Сава", чији је Дамир био ученик. Сакупили су новац да се купи земљиште на којем ће бити изграђена кућа.

"Ми смо успјели да сакупимо тај износ, који је могао да буде потрошен за одређену намјену, везано баш за збрињавање породице Иконић. И онда смо у договору са породицом, са мајком и дјецом, одлучили да то буде куповина плаца. Плац је био неопходан за градњу породичне куће", рекла је директорка ОШ "Свети Сава" Марина Овука.

Дамирова мајка Хатиџа истиче да је захвална свима који учествују у акцији изградње куће, јер живе као подстанари.

"Кирија већ толике године, дјецу школујем... Много ми значи ово. Хвала људима који су помогли", каже Хатиџа.

Федерално министарство расељених особа и избјеглица обезбиједиће грађевински материјал. И Општина Нови Град подржала је ову хуману акцију.

"Оно што ће, наравно, општина урадити - то је, практично, да ће обезбиједити све дозволе које су потребне за саму градњу, обезбиједиће прикључке за воду и електричну енергију", истиче начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске финансираће радове на изградњи куће.