latinica  ћирилица
12/09/2018 |  17:21 | Аутор: СРНА

Линта: Мерчеп у бањи - нова потврда да је Хрватска усташка држава

Одлука хрватског Министарства правосуђа и Министарства бранитеља да осуђени ратни злочинац Томислав Мерчеп дане проводи у бањи, умјесто у затвору, представља још једну потврду да је Хрватска у суштини усташка држава, истиче предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Линта наглашава да вријеђа и понижава жртве и њихове породице то што је Мерчеп осуђен на свега седам година затвора због бруталних злочина над српским цивилима и ратним заробљенцима на кутинском, загребачком и пакрачком подручју, док за бројне тешке злочине над вуковарским Србима прије и током рата 1991. године није осуђен.

"То јасно говори о карактеру хрватског правосуђа", навео је Линта у писаној изјави за медије.

Линта истиче да у Хрватској статус хероја имају само они припадници хрватске војске и полиције који су се посебно доказали у чињењу бруталних злочина према српским цивилима и ратним заробљенциима.

Према његовим ријечима, Томиславу Мерчепу и већини припадника Хрватске војске и полиције идоли су током агресије Туђмановог режима на Југославију, ЈНА и крајишке Србе били припадници злогласне Црне легије из времена НДХ на челу са Јуром Францетићем и Рафаелом Бобаном.

"Туђманов режим је у највећој мјери остварио циљеве усташког покрета на челу са Антом Павелићем, а то је рушење Југославије и стварање етнички чисте хрватске државе. Због тога се Мерчеп, Готовина, Маркач, Норац и многи други хрватски злочинци, који су активно радили на остварењу циљева усташког покрета, сматрају херојима и угледним члановима друштва", наводи Линта.

Хрватски портал "Индекс" објавио је да Мерчеп, умјесто у затворској ћелији, дане проводи у бањи, што му се рачуна у одслужење казне, а тај повлашћени третман су му омогућили Министарство правде уз асистенцију Министарства бранитеља Хрватске.

Загребачки Жупанијски суд осудио је у мају 2016. године Мерчепа на пет и по година затвора јер као командант јединице познате као "мерчеповци" није спријечио злочине над српским цивилима, а Врховни суд му је у фебруару прошле године повећао казну на седам година.

"Мерчеповци" су на кутинском, пакрачком и загребачком подручју незаконито ухапсили 52 лица српске националности, од којих су 43 убили, три лица се воде као нестала, док је шесторо преживјело мучења и злостављања.