latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:06 | Аутор: СРНА

Беванда: Нетачне Новалићеве тврдње да је ФБиХ оштећена за 32 милиона КМ

Министар финансија и трезора БиХ Вјекослав Беванда поручио је данас федералном премијеру Фадилу Новалићу да је "прешао сваку мјеру", тврдећи да је Федерација БиХ оштећена за 32 милиона КМ годишње када је ријеч о приходима на име путарине.
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba) -
Вјекослав Беванда (Фото: sutra.ba)

"Закон о акцизама који укључује путарину донесен је на основу споразума који су потписали предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић и Новалић. Сви знате како је ишао процес ратификације тог споразума до оба дома парламента БиХ", рекао је Беванда новинарима у Сарајеву након што је са директором Одјељења за транспорт ЕБРД-а Сју Берет потписао уговор о кредиту вриједном 180 милиона евра за изградњу двије дионице ауто-пута и тунела Иван на коридору "Пет це".

Према његовим ријечима, да није било несугласица између ентитета, не би дошло до угрожавања међународних кредитних аранжмана.

"Не би било кредита, нити коридора `Пет це` јер су сви велики кредитори прогласили ентитетска предузећа за ауто-путеве неликвидним и тражили су гаранцију за враћање кредита", напоменуо је Беванда.

Он каже да Новалић у свим својим јавним иступима не говори основну чињеницу, а то је да привремена одлука предвиђа 10 одсто резервисања средстава која стоје док се ентитетске власти не договоре о поравнању.

"Тренутно на рачуну има више од 30 милиона КМ који стоје нераспоређени", рекао је Беванда новинарима у Сарајеву.

Беванда каже да би Новалићу било боље да, умјесто што га непрестано напада, сједне са својим сарадницима и израчуна те ствари.

"Жао ми је што Управа за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, која храни буџете на свим нивоима власти у БиХ и притом биљежи стални раст, трпи страшне притиске, и менаџмент Управе и његови запослени", упозорио је Беванда.

Он је поручио да више неће јавно полемисати са Новалићем, али да ће предузети све правне радње које му стоје на располагању како би спријечио ширење неистина и увреда.

Говорећи о чињеници да је Република Српска добила пресуду против Федерације БиХ у своју корист јер је оштећена у расподјели ових прихода, као и да је ФБиХ тужила Српску, Беванда је навео да такво понашање не води рјешењу проблема.

"Морате имати капацитет и доћи до рјешења, и то сам поновио на свакој сједници Управног одбора УИО, а гласаћу за сваки договор који они постигну. Мислим да треба имати коначно поравнање, а не да смо у ситуацији да не можемо да донесемо одлуке ни за привремену кварталну расподјелу. То говорим за опште приходе", рекао је Беванда.

Федерални премијер Фадил Новалић изјавио је да је ФБиХ оштећена за 32 милиона КМ на годишњем нивоу, и то само од путарина, због одлуке о привременој расподјели прихода од путарине за изградњу ауто-путева и изградњу и реконструкцију других путева, коју је Управни одбор управе за индиректно опорезивање донио у јулу.