latinica  ћирилица
12/09/2018 |  18:10 ⇒ 18:15 | Аутор: Б92

ЛИФФЕ у Лесковцу отварају Бјелогрлић и "Јужни ветар"

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије свечано ће отворити Драган Бјелогрлић, један од најпознатијих српских глумаца који се посљедњих деценија афирмисао и као успјешан редитељ, сценариста и продуцент.
Драган Бјелогрлић - Фото: РТРС
Драган БјелогрлићФото: РТРС

Фестивал ће бити свечено отворен 18. септембра у Народном позоришту у Лесковцу, након чега ће бити приказан српски филм "Јужни ветар" у режији Милоша Аврамовића, са Милошем Биковићем, Драганом Бјелогрлићем, Миодрагом Радоњићем, Богданом Диклићем и Јованом Стојиљковић у главним улогама.

Ријеч је филму који изазива велику пажњу јавности и који прати живот Петра Мараша, крадљивца аутомобила из Београда, чије се животне околности компликују крађом погрешног аутомобила. По жанру, филм је комбинација мелодраме, акције и трилера.

Другог дана фестивала, у оквиру пратећег програма, биће одржани посебани програми - Представљамо У КРУПНОМ ПЛАНУ, у оквиру којих ће бити представљене велике звијезде југословенске кинематографије Аница Добра и Драган Бјелогрлић. Промоције књига у оквиру фестивалског програма имаће и Душан Ковачевић и Др Неле Карајлић.

ЛИФФЕ фестивал познат је по великом броју еминентних гостију из свијета филма који током фестивала посјете Лесковац. Ове године гости ће бити бројне познате личности из свијета филма у региону, попут Слободана Шијана, Анице Добре, Марије Бергам, Милоша Аврамовића, Миме Караџића, Светозара Цветковића, Тихомира Станића, Андрије Кузмановића, Миодрага Радоњића, Гјорчета Ставреског, Ивана Стефановића, Андра Мартиновића, Бранка Балетића, Косте Ристића, Хане Слак, Владимира Блажевског, Дејана Зечевића, Јасмина Дудаковића, Невија Марасовића и других.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије биће одржан од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Града Лесковца и Министарства културе и информисања Србије. У оквиру главног такмичарског програма публика ће имати прилику да погледа 15 дугометражних играних филмова из Србије и региона, од чега чак девет филмских премијера.

Премијерни такмичарски програм чине филмови који по избору селектора фестивала Милана Д. Шпичека и умјетничког директора и селектора Дарка Бајића представљају најбољи пресјек најновије регионалне филмске продукције. За престижне фестивалске награде такмичиће се премијере "Тајни састојак", редитеља Гјорчета Ставреског, "Између дана и ноћи" у режији Андра Мартиновића, "Словенија, Аустрија, сутра цео свет" редитеља Марка Набрешника, "Лада Каменски у режији Саре Хрибар и Марка Шантића, "Рудар" Хане Слак и филм "Иван" редитеља Јанеза Бургера, "Последња баријера" Јасмина Дураковића, "Година мајмуна" македонског редитеља Владимира Блажевског и хрватски филм "Мали" у режији Антониа Нуића.