latinica  ћирилица
12/09/2018 |  19:21 ⇒ 20:46 | Аутор: РТРС

Мектићев покушај ухљебљавања подобних, још увијек без Контакт тачке са Европолом

За успостављање Заједничке контакт тачке за сарадњу са Европолом није, како то тврди министар безбједности БиХ, неопходна систематизација и најмање пет нових радних мјеста. У овом тијелу радили би представници агенција за спровођење закона, укључујући и ентитетска министарства унутрашњих послова. Осим покушаја неоснованог предизборног ухљебљавања, Мектић је неопрезном изјавом отворио питање - зашто ово тијело још није успостављено?!

Сазнајемо да је Европска комисија 30. септембар ултимативно поставила као крајњи рок за пуну примјену споразума ЕВРОПОЛА и БиХ.

Споразум о сарадњи БиХ и ЕВРОПОЛ-а потписан је у августу 2016. а ступио је на снагу у марту 2017. У писму, које је у нашем посједу министра Мектића на то је посјетио комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство Европске комисије и упозорио га је на чињеницу да још није успостављена Заједничка контакт тачка за сарадњу, а ако се тај посао не оконча до 30. септембра, то ће онемогућити приступ БиХ сигурним комуникацијама, те слање официра за везу у сједиште ЕВРОПОЛ-а и распоређивање Европоловог официра у Сарајеву. Мада је Министарство безбједности споразумом утврђено тек као база у којој би требало да се окупе припадници полицијских агенција, Мектић се досјетио, прилика је да ухљеби подобне... 

"Ако смо се обавезали да ћемо фокал поинт тачку ИНТЕРПОЛ-а успоставити у Министарству безбједности, мораћемо да примимо пет људи да би је успоставили. Не можемо фокал поинт тачку само нацртати", рекао је он.

Занемаримо што министар не прави разлику између ИНТЕРПОЛ-а и ЕВРОПОЛ-а, али не можемо избјећи чињеницу да Заједничка контакт тачка није успостављена и да је немогућност размјене официра за везу за БиХ немјерљиво штетна. Но, Мектић има важнија посла...

"У случају запошљавања у Министарству безбједности жели да се одужи неким људима који су потказивали представнике Републике Српске на различитим нивоима, који су људима стављали етикете, проузроковали непостојеће афере и радили против интереса српског народа. Имао је прилику да буде заједно са институцијама Републике Српске, али то није радио. Подсјетићу јавност, хвалио се да није био на референдуму о Дану Републике", истиче предсједавајући Клуба посланика СНСД у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац.

Осим што Заједничкој контакт тачки нису потребни нови радници, из извора блиског Министарству безбједности БиХ сазнајемо обезбијеђене су канцеларије и опрема за њихов рад, а трошкове рада Споразумом је преузела Европска комисија.

Зашто Мектић спречава да се оконча овај лак задатак, од њега данас нисмо сазнали. Могућа је и теза да је систематизација за коју Мектић тврди да је неопходна, покушај да се увођењем полицијских службеника у Министарство безбједности БиХ омогући стварање Министарства унутрашњих послова на нивоу БиХ.