latinica  ћирилица
12/09/2018 |  19:23 ⇒ 20:47 | Аутор: РТРС

Смаил Ећо кључни свједок у истрази против Низама

Због бојазни да би на слободи могао ометати истрагу, Суд БиХ прихватио је приједлог Тужилаштва и одредио притвор бившем замјенику директора Службе за послове са странцима Изету Низаму. Осумњичен је за кривично дјело примања дара и других облика користи у периоду од 2011. - 2015. године. Одбрана тврди да је истрага – класична монтажа. Ипак, у цијелој причи "интересантан" је кључни свједок Тужилаштва.

Годинама је Служба за послове са странцима радни простор дијелила са салоном намјештаја "Инсајд Ећо". И кирију је плаћала – власницима – шесторици браћи Ећо. Незванично – 17.000 марака за мјесец или готово милион и по за седам година подстанарства.

Уз кирију, безрезервно је Служба браћи "сређивала" и боравишне папире. Онда је Служба преселила у нове просторије, а један од браће Ећо – баш Смаил - умјесто новогодишње честитке због "успјешне сарадње", крајем децембра 2015-е године, депортован је из БиХ.

Напрасно је "постао" пријетња по националну безбједност! Објелодањено је оно што је свих претходних година "уговорног односа" браће Ећо и Службе, била "јавна тајна" - да је Смаил повезан са сарајевским криминалним миљеом. Осумњичен, а никад оптужен, за прање новца, послове с дрогом, повезиван са Зијадом Турковићем... За дотадашњег деценијског директора Службе и потписника "уговорног односа" Драгана Мектића – ништа спорно.

"Шта ја имам с тим?" - поново је министар безбједности запитао ових дана, након што је ухапшен његов замјеник из времена директоровања – Изет Низам. У међувремену протјерани Смаил Ећо, "васкрсао" је у Сарајеву. И није више "пријетња по националну безбједност"! Постао је кључни свједок против Низама – објелоданио је на рочишту за одређивање притвора поступајући тужилац Емир Нерадин.

И салон намјештаја евалуирао је у "Ећо компани", а браћа постала омиљени сарајевски инвеститори у предизборно вријеме. Но претходно је Смаил Ећо, открива Низамов адвокат, са Косова пријетио његовом брањенику, сматрајући га главним кривцем за протјеривање.

Случајно или не, Радончић је ухапшен уочи избора 2016-е године. Након готово двогодишњег процеса, ослобођен је. И Изет Низам, у међувремену постао је члан Радончићевог СББ-а. Не подвргавајући га унапријед амнестији, симптоматично је, ипак, то што је истрага о дешавањима од прије пет или седам година, отворена прије мјесец или два.

То што је Низам ухапшен одмах на почетку истражних радњи, што су искази "безбједносне пријетње" која то, напрасно, више није - Смаила Еће и извјесног Анеса Динаревића, бившег возача у Служби, још ковертирани и запечаћени. И нису доступни ни одбрани, ни суду.

"Исказе два свједока нисмо доставили одбрани, јер постоји још детаља које је потребно истражити и још много свједока које је потребно испитати" - из образложења поступајућег тужиоца Емира Нерадина.

И осумњичени Низам, пред судијом Татјаном Косовић, процес је повезао са депортацијом Смаила Еће. Оптужбе да је узимао новац и дарове за услуге "сређивања" боравишних папира одбацио је.

Тужилаштво је пак, на основу "ковертираних" исказа збројило вриједност "мита" од читавих 11.000 марака. А за Службу за послове са странцима у периоду које тужилац Нерадин "анализира" везују се афере о непотизму, плаћеном и услужном, анекси уговора о изградњи новог сједништа вриједни стотине хиљада марака и ко зна шта све не.

Но о свему томе, необавијештени то и остају! Осим ако осумњичени Низам не "проговори", а индиције постоје да хоће!