latinica  ћирилица
13/09/2018 |  09:12 ⇒ 22:10 | Аутор: Вечерње новости

Кошаркаши Србије на Криту гостују Грчкој у квалификацијама за СП у Кини

Ђорђевић: Мотивисани смо пред Грчку, иако је било много здравствених проблема
Кошаркаши Србије (фото: FIBA) -
Кошаркаши Србије (фото: FIBA)

Једно од најзначајнијих стајалишта кошаркаша Србије на путу ка Кини налази се на острву Крит. Најјачи састав који је на располагању имао Александар Ђорђевић у досадашњем току квалификација за Свјетски куп одмјериће снаге вечерас  од 20.00 часова са најозбиљнијим противником друге рунде, селекцијом Грчке.

- Ривал има искуство. Дуго играју заједно, на Криту имају феноменалну атмосферу, на то морамо да будемо спремни - упозорио је селектор Ђорђевић. - Репрезентација су са карактером. Сваке године долазе до осмине финала или четвртфинала на свим такмичењима. Сада су растерећени јер имају 6-0 из прве фазе.

Податак да Грцима недостаје само Адетокумбо, изазива "љубомору" код српског тренера.

- Сви су им играчи ту. Калатес је чак играо и неки меч у претходним "прозорима". Надам се да ће и наши из Евролиге играти дуеле у сљедећим. Не морају по оба, бар један. Мислим да можемо да реагујемо и дођемо до пристанка тих играча и клубова.

Без обзира на састав домаћина, Србија ће на терен истрчати са улогом фаворита, као и са огромном жељом и самопоуздањем.

- Велики изазов за нас. Али, сви смо веома жељни тога. Дуго играчи нису имали утакмице, поготово момци из НБА. Чак ни Калинић од 18. маја није одиграо меч. Различити су степени припремљености, па смо се трудили да их доведемо на сличан ниво форме. Немамо тај проблем само ми, већ све репрезентације. Грчка је одиграла двије утакмице у Француској. У првој су добили Црну Гору, у другој су изгубили од домаћина, погледали смо те дуеле - завршио је Ђорђевић.

Послије детаљног скенирања противника, Никола Калинић је издвојио бековску линију као најјаче оружје, па би Србија превагу требало да направи у рекету.

- Биће права битка. Под кошем се Милутинов сјајно показао, спреман је. Радуљица је ту, Луковић такође. Да не поредимо остале позиције. Наша предност може да буде у центарској линији - закључио је Калинић.

Велика узданица српског тима Немања Бјелица једва чека да поново заигра у дресу Србије.

- Саиграчи ме мало боцкају да сам "приватизовао" лопту, јер сам се заиста ужелио. Пропустио сам двије године у репрезентацији, сада имам ону улогу коју сам имао прије одласка у Америку и баш то ми је требало за самопоуздање. Игра са лоптом ми је најбитнија, да креирам за себе и за саиграче. Осјећам се супер, задовољан сам и спреман - истакао је Бјелица, који је претходних дана имао проблема са вратом.

ГРУПА Л
ЧЕТВРТИ "прозор", данас: Естонија - Њемачка (18.00), Израел - Грузија (19.00), Грчка - Србија (20.00).
ТАБЕЛА: Њемачка 6-0, Грчка 6-0, Србија 4-2, Израел 3-3, Грузија 2-4, Естонија 2-4.