latinica  ћирилица
13/09/2018 |  12:15 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Рајилић: Суд потврдио да је Закон о заштити жртава ратне тортуре исправан

Предсједник Удружења жена жртава рата Републике Српске Божица Живковић Рајилић рекла је Срни да је Уставни суд Републике Српске потврдио да је Закон о заштити жртава ратне тортуре рађен на исправан начин, да никога не вријеђа и да није дискриминаторски.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Она је истакла да је одлуком Уставног суда Републике Српске о неприхватању захтјева Клуба Бошњака у Вијећу народа за утврђивање постојања виталног националног интереса у вези са Законом о заштити жртава ратне тортуре завршена дуга "епизода" доношења и усвајања овог закона, на основу којег ће жене жртве ратне тротуре моћи да подносе захтјеве да остваре своја права.

Рајилићева је изразила захвалност Влади Републике Српске, Народној скупштини и свим посланицима који су подржали иницијативу Удружења и потребу доношења овог закона.

Она је рекла да је до сада више од 700 чланица Удружења поднијело захтјеве за остваривање права на основу овог закона, али да ће укупан број захтјева бити око 1.800.

Уставни суд Републике Српске није прихватио захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Републике Српске за утврђивање постојања виталног националног интереса у вези са Законом о заштити жртава ратне тортуре.

Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда донијело је овакву одлуку због тога што Клуб Бошњака није поступио у складу са Пословником о раду Уставног суда, односно што није навео нити образложио који је од виталних националних интереса повријеђен Законом о заштити жртава ратне тортуре.