latinica  ћирилица
13/09/2018 |  13:41 | Аутор: РТРС

Њемачка католичка црква: Свештеници злостављали хиљаде дјеце

Више од 3.600 дјеце у Њемачкој злостављали су свештеници у периоду од 70 година, открива студија коју је наручила сама црква.
Римокатоличка црква (Фото: epa/Ian Langsdon) -
Римокатоличка црква (Фото: epa/Ian Langsdon)

Више од 3.600 дјеце злостављали су римокатолички свештеници између 1946. и 2014, наводи се у извјештају који је процурио у јавност.

Студију је наручила сама црква, а требало је да буде објављена 25. септембра.

Према резултатима студије, око 1.670 свештеника у Њемачкој починило је неки облик сексуалног узнемиравања 3.677 малољетника, преноси њемачки Шпигл онлајн.

Портпарол цркве је изјавио да је "запрепашћен и посрамљен" због овог открића.

Овај извјештај је посљедњи у серији открића деценијског злостављања које су починили католички свештеници широм свијета.

Свештеници у САД злостављали више хиљада дјеце

Према новој студији, само 38 одсто наводних починилаца је кривично гоњено, а најчешће се суочавају само са мањим дисциплинским процедурама, пишу њемачки медији. Један од шест ових случајева укључује и силовање.

Већина жртава су дјечаци, а половина од њих је млађа од 13 година.

Свештеници предатори су често премјештани у нове заједнице, без икаквог упозорења о њиховим поступцима.

На овој студији су радила три њемачка универзитета, користећи 38.000 докумената из 27 њемачких жупанија. Аутори кажу да су размјере злостављања вјероватно и веће, али да нису сви случајеви регистровани, јер су неки записи "уништени или преправљани".

Како је реаговала католичка црква?

"Упознати смо са размјерама сексуалног злостављања које се наводи у објављеној студији. Запрепаштени смо и стидимо се због тога", каже бискуп Стефан Акерман, портпарол Њемачке бискупске конференције која је наручила извјештај.

Он је рекао да је циљ студије да расвијетли "ову мрачну страну цркве, за добробит оних који су повријеђени, али и за нас саме, да уочимо грешке и учинимо све да спријечимо да се понове".

"Наглашавам да је ова студија мјера коју дугујемо не само цркви, већ пре свега онима који су повријеђени", додао је бискуп.

Акерман је рекао да је извјештај процурио у јавност прије него што га је црква видјела. Он каже да је црква планирала да обезбиједи телефонске линије за помоћ онима који су претрпјели злостављање.

Шта црква ради поводом ових тврдњи?

Ватикан није одмах реаговао на писање Шпигла о овој студији. Али у сриједу је папа Фрањо позвао католичке бискупе у Ватикан на дискусију која ће се одржати у фебруару, а посвећена је теми заштите дјеце.

Њемачка студија је посљедњи у низу удараца Римокатоличкој цркви.

Тврдње о томе да свештеници злостављају дјецу процуриле су широм свијета, а са њима и тврдње да врх цркве заташкава или игнорише ове радње.

Папа 'ни ријеч' о оптужби да је прикривао злостављања

Папа Фрањо се прошлог мјесеца нашао у средишту скандала када га је бивши дипломата Ватикана оптужио да пет година игнорише оптужбе против америчких свештеника.

Они који подржавају папу жестоко доводе у питање вјеродостојност оптужбе, на коју је папа одбио да одговори.

У августу је папа осудио звјерска сексуална злостављања у писму намијењеном 1,2 милијарде римокатолика.

Писмо је упутио, након што је објављен извјештај о седам деценија злостављања у америчкој држави Пенсилванији. Истрага је показала да је више од 300 свештеника злостављало више од хиљаду дјеце. Пронашли су и доказе о томе да је црква систематски прикривала доказе.

Извор: BBC News на српском