latinica  ћирилица
13/09/2018 |  14:34 | Аутор: СРНА

Емисија обвезница старе девизне штедње у износу 45,3 милиона КМ

Осма емисија обвезница старе девизне штедње у укупном износу 45,3 милиона КМ биће обављена 3. октобра, са роком доспијећа од пет година и полугодишњом отплатом почевши од 3. априла 2019. године, одлучила је данас Влада Републике Српске.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Средства ће у виду хартија од вриједности бити пренесена у власништво 1.612 штедиша који су извршили верификацију у периоду од 15. децембра 2016. године до 28. фебруара ове године.

Министарство финансија ће, прије емисије обвезница, извршити готовинску исплату у складу са Законом о измирењу обавеза по основу рачуна старе девизне штедње у укупном износу 3,4 милиона КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

По том основу, на рачуне сваког верификованог штедише који је остварио право на готовинску исплату биће дозначени износи до 2.000 КМ.

Из Министарства финансија појашњавају да од укупно 2.223 штедише који су се пријавили на ову верификацију за 611 штедиша готовинском исплатом до 2.000 КМ биће измирена укупна обавеза по основу рачуна старе девизне штедње, док се за осталих 1.612 штедиша врши емисија обвезница.

У Републици Српској је до сада верификовано 656,4 милиона КМ старе девизне штедње.

Министарство финансија је у готовини исплатило укупно 80 милиона КМ и извршило седам емисија обвезница за измирење обавеза по основу верификованих рачуна старе девизне штедње у Српској укупне номиналне вриједности 527,7 милиона КМ.

У цијелости је исплаћено пет емисија обвезница старе девизне штедње, а све обавезе по доспјелим купонима се исплаћују у року, а до сада је по доспјелим купонима исплаћено укупно 526,6 милиона КМ.