latinica  ћирилица
13/09/2018 |  16:56 ⇒ 14/09/2018 | 07:45 | Аутор: СРНА

Хаг одбио захтјев Тужилаштва да се поништи одлука о изузећу судија

Хашки механизам одбио је захтјев тужилаштва да поништи одлуку о изузећу тројице судија из апелационог вијећа које ће одлучивати о жалби генерала Ратка Младића на првостепену пресуду, којом је осуђен на доживотни затвор.

Судија Џозеф Масанче из Танзаније одбио је захтјев као правно неутемељен, закључивши да је једнак улагању жалбе на одлуку о изузећу на коју Тужилаштво нема право, преноси телевизија Н1.

Хашки механизам прихватио је прошле седмице захтјев одбране генерала Војске Републике Српске /ВРС/ Ратка Младића за изузеће троје судија из жалбеног поступка због пристрасности.

Судија Жан-Клод Антонети је прихватио захтјев одбране да се из жалбеног поступка искључе судије Теодор Мерон, Кармел Ађијус и Лиу Даћун.

Антонети је у својој одлуци навео да судије Мерон, Ађијус и Лиу "дјелују пристрасно" с обзиром на то да су у ранијим предметима у Хагу доносили одређене закључке који се тичу Младића.

Антонети је о овом захтјеву одлучивао након што је предсједник Хашког механизма Мерон изузет из одлуке због тога што се поднесак односи и на њега.

Адвокати Бранко Лукић и Драган Иветић поднијели су захтјев да се из жалбеног поступка на Младићевом суђењу искључе судије Мерон, Ађијус и Лиу јер су пристрасни.

У одвојеним поднесцима, Младићеви адвокати су цитирали дијелове пресуда које су судије Мерон, Ађијус и Лиу писали, а у којима су, према мишљењу адвоката, донесени неприхватљиви закључци који се односе на Младића.

Антонети, који је предсједавао првостепеним вијећем које је ослободило Војислава Шешеља, именовао је ново вијеће у случају Младић.

Апелационо вијеће које ће разматрати Младићеву жалбу су судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам.

У апелационом вијећу биће и судије Сејмор Пантон и Елизабет Ибанда-Нахамија.