latinica  ћирилица
13/09/2018 |  17:29 ⇒ 19:49 | Аутор: СРНА

Вигемарк: Незадовољавајући напредак у реформама

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк оцијенио је данас у Сарајеву да у БиХ и даље нема задовољавајућег напретка у реформама које су неопходне и истакао да млади и даље одлазе из БиХ иако је мања стопа незапослености.
Ларс Гунар Вигемарк - Фото: РТРС
Ларс Гунар ВигемаркФото: РТРС

"Треба још доста напора учинити и на пољу владавине права, јачања независности правосуђа, а ни јавна управа и сервиси за грађане још нису на потребном нивоу. И дигитална економија је нешто што представља потребу младих људи", рекао је Вигемарк новинарима уочи дебате о потреби наставка реформи у БиХ, на Економском факултету у Сарајеву.

Вигемарк сматра да је веома важно да се искристалишу циљеви и да се јавно говори о конкретним стварима које су неопходне у процесу реформи.

Он је изразио задовољство што је покренута јавну дискусију са студентима, цивилним друштвом и члановима пословног сектора о неопходним реформама у процесу интеграција.

Вигемарк је најавио обилазак још седам факултета у БиХ и разговор са младим о реформама у БиХ.

И амабасадор Њемачке у БиХ Кристина Хофман изразила је задовољство покретањем серије дебата о конкретним реформама у БиХ на њеном путу ка ЕУ.

"Људи у БиХ треба да имају прилику да кажу које су њихове потребе и шта они заправо желе", рекла је она.

Вршилац дужности декана Економског факултета у Сарајеву Мелиха Башић рекла је да је циљ овог скупа указивање јавности на кључне задатке оних који би сутра требало да обављају неку јавну функцију.

Најбољи студент на постдипломском студију Економског факултета Универзитета у Сарајеву Грегор Јуришић сматра да су овакви скупови добра прилика за валоризацију напора које младу људи улажу у процесу интеграција и социо-економским реформама у БиХ.

Он каже да је добро "што се економија све више ставља у центар друштвених дешавања, а на рачун политике и политичког фолклора који замагљује значај реформи за напредак БиХ".