latinica  ћирилица
13/09/2018 |  21:31 ⇒ 14/09/2018 | 12:24 | Аутор: Агенције

Ураган Флоренс се обрушио на обале САД (ВИДЕО)

Јаки удари вјетра и снажна олуја стигли су до источне обале САД, најављујући приближавње урагана Флоренс који пријети обилним пљусковима и наглим порастом нивоа Атлантског океана који би могао изазвати катастрофалне поплаве.
Ураган Флоренс ( Фото: експлоре.орг ) -
Ураган Флоренс ( Фото: експлоре.орг )

"Потпуно смо спремни за ураган Флоренс, док олуја постаје све јача. Будите опрезни!", упозорио је јутрос на Твитеру амерички предсједник Доналд Трамп.

Јачина урагана ноћас је смањена на другу категорију на Сафир-Симпсоновој љествици од пет категорија. Флоренс је око 17 часова по средњоевропском времену била 230 км удаљена од Вилмингтона, на обали Сјеверне Каролине, праћена вјетром од 165 км на час. Ураган је успорио кретање, али га то чини још опаснијим када стигне на копно, јер ће донијети обилне падавине које се дуже задржавају на истом подручју, што изазива поплаве.

Око урагана ће на обалу стићи сутра поподне или у суботу ујутро, наводи Америчка агенција за океане. Али, јака киша и вјетар већ су почели.

Флоренс пријети милионима становника на обали Сјеверне и Јужне Каролине, али и у дубље на копну би могла изазвати невоље јер се очекује пораст нивоа окена за 4 метра и велике количине падавина.

Метеоролози и власти страхују да истоку САД-а и даље пријети катастрофа невиђених размјера, а удар ће трајати чак три дана.

"Ако останете, ризикујете животе"

Власти су упутиле недвосмислено упозорење свима онима који се налазе на путу Флоренс - Смакните се с пута урагану и то одмах!

- Ако останете, ризикујете властити живот. Не планирајте да кренете када почну кише и вјетар - поручио је гувернер Сјеверне Каролине, Рој Купер. Скоро идентичну поруку упутио је и његов колега из Јужне Каролине: "Евакуишите се! Ако то не урадите, зависите само о себи!"

Забрањен је саобраћај преко моста према острву на којем се налази град Каролина Бич, а уведен је и потпуни полицијски час. Забрињава и то што је од око 6.300 становника тог града, њих 1.000 одбило да напустити своје домове, а град се налази на мање од два метра надморске висине.

Евакуисано скоро два милиона становника

Грађанима пријете олује опасне по живот, а таласи ће бити високи и до четири метра. Од невоље се склонило око милион и 700 хиљада људи, а отказано најмање 800 летова.

У бројним продавницама више нема хране и пића на полицама.

- Вријеме за припреме је скоро истекло - апеловао је гувернер Купер.

Због налета урагана, чак шест савезних држава је прогласило ванредно стање - обје Каролине, Вирџинија, Мериленд и Вашингтон.

Посљедњи ураган који је погодио Сјеверну Каролину био је Хазел 1954. године који је однио 19 жртава.