latinica  ћирилица
14/09/2018 |  07:42 ⇒ 15/09/2018 | 08:57 | Аутор: СРНА

Конкретни резултати сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске

У Бањалуци је одржан Форум "Стратешки дијалог на тему сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске".

Губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко у свом обраћању рекао је да Срби и Руси имају заједничке коријене и културу.

"Као што је већ раније речено, ми смо више пута долазили овдје и овдје се осјећамо као код куће. Повезују нас пријатељски односи које имамо. Тешко је описати колико добар однос који носи сваки Рус у погледу вас и оних људи које ми сматрамо рођацима и блискима", рекао је он.

Полтавченко је истакао да је посјет руске делегације усмјерена да се унаприједи сарадња која већ постоји између Санкт Петербурга и Републике Српске

Додао је да се сада виде конкретни резултате те сарадње.

"Наше трговинске и економске везе су развијене. Руски потрошачи користе воће из Републике Српске. Имамо одличну сарадњу и у здравству. Ускоро ћемо размотрити и друге могућности. укључујући набавку меса, јер наши људи радо користе ваше производе. Сарадња нам је перспективна на многим пољима", навео је Полтавченко.

Форум - Георгиј Полтавченко (Фото: РТРС)

Полтавченко је истакао да је здравство важан аспект сарадње.

"Трудимо се да пружимо практичну помоћ људима из Републике Српске у новим научним достигнућима у области здравства. Наши стручњаци ће доћи на отварање УКЦ-а. Такође ће држати мастер и урадити одређене операције", поручио је Полтавченко.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик обраћајући се на Форуму "Стратешки дијалог на тему сарадње Санкт Петербурга и Републике Српске" истакао је да је овај форум доказ добре сарадње и добрих односа са Санкт Петербургом, али и Руском Федерацијом.

"Та сарадња не би била могућа без ваше помоћи", поручуо је Додик Губернатору Санкт Петербурга Георгију Полтавченку и додао:

"Захваљујем се лично Полтавченку што је омогућио да двије дјевојчице из Српске буду примљене на лијечење на онкологију у Санкт Петербургу".

Форум - Милорад Додик (Фото: РТРС)

Додк је нагласио да је данас прилика да се анализира сарадњу између Санкт Петербурга и Републике Српске.

"У вријеме полазирације и покушаја са се спријечи 'скривени руски утица', могу рећи да ми сарађујемо са свима који сарађују с нама. Сарађујући с Русијом, сарађујемо с пријатељима. Наша сарадња се огледа и у томе што господин Путин једном годишње, на Економском форуму, разговара с нама о битним питањима", рекао је Додик.

Додик је рекао да су Устав и Дејтон у колизији са праксом, и додао да је однос Руске Федерације коректан и иде у правцу да се одржи поредак који је тако прописан.

"Кључни моменат доказа пријатељства је вето Русије на покретање Британске резолуције у СБ УН-а о Себреници. Тај цинизам Британије није прошао захваљујући нашим руским пријатељима", изјавио је Додик.

Губернатор Санкт Петербурга Георгиј Полтавченко уручио је данас у Бањалуци предсједнику Републике Српске Милораду Додику три де модел центра Бањалуке.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да је посјета губернатора Санкт Петербурга Георгија Полтавченка Републици Српској још један доказ развијене сарадње Бањалуке и Санкт Петербурга, односно Републике Српске и Руске Федерације.

Форуму су присуствовали предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић и премијерка Жељка Цвијановић.

Након Форума, делегација руског града, предвођена Полтавченком, посјетила је бањалучку Гимназију и Народну и универзитетску библиотеку Републике Српске и овим установама уручила вриједне донације.