latinica  ћирилица
14/09/2018 |  10:13 | Аутор: СРНА

Дрецун: Одлука приштинских власти дестабилизује разговоре о Космету

Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун оцијенио је данас да је одлука приштинских власти о усвајању приједлоге закона о трансформацији такозваних Безбједносних снага Косова у војску, усмјерена и ка дестабилизацији разговора с Београдом о рјешавању статуса Космета.
Милован Дрецун - Фото: РТС
Милован ДрецунФото: РТС

"Тај потез показује све јачу неспремност Приштине да се постигне коначан договор са Београдом и то свакако наноси штету и дестабилизује разговоре који се обављају на плану коначног решавања статуса Косова и Метохије", рекао је Дрецун.

Он је навео и да Приштина очигледно не одустаје од намјере да мимо воље, интереса и безбједности српског народа створи оружану силу која је апсолутно супротна Резолуцији 1244 Савјета безбједности УН, која предвиђ да само Кфор може бити војна формација на Космету.

"Имајући у виду искуство са претходницом тих такозваних оружаних снага Косова, да би оне додатно угрозиле међуетничке односе који изузетно нарушени између Срба и Албанаца, безбедност српског народа и да сврха те формације не би била другачија од оне да буде уперена против српског народа, евентуално за неке интервенције на северу Косова", рекао је Дрецун.

Он је за Радио-телевизију Србије навео и да се не смије заборавити да ће та формација имати снаге за брзо реаговање.

"С друге стране, формирање такве формације свакако би пореметило успостављени однос равнотеже снага у региону и било би изван система контроле војних потенцијала у региону, који је већ успостављен", каже Дрецун.

Он је указао и да онај дио Запада који је признао такозвано Косово као државу инсистира на томе да се морају спровести прописане законске процедуре.

"То значи да мора да се промени устав да би се формирале такозване оружане снаге Косова. За промену устава неопходна је сагласност српских представника у косовском парламенту, а Српска листа то неће дозволити", рекао је Дрецун.

Он је истакао да Приштина може да промијени организациону структуру и да постави ту формацију као класичну војску, али да не може да јој промијени име и да постану оружане снаге.

"Они већ имају успостављену организационо војну структуру, већ имају планове за набавку наоружања, тешког наоружања и разних борбених летелица, имају обучен кадар, ту припрему је обавио НАТО. Водеће земље НАТО-а су дуго година обучавале припаднике те будуће формације, сад је само питање процедура", рекао је Дрецун.

Влада самопроглашеног Косова усвојила је јуче три приједлога закона о трансформацији Безбједносних снага Косова у оружане снаге.