latinica  ћирилица
14/09/2018 |  13:17 ⇒ 15:31 | Аутор: СРНА

Поднесен званичан захтјев за извоз црвеног меса у ЕУ

Министарство спољне трговине и економских односа БиХ и Канцеларија за ветеринарство БиХ званично су од Европске комисије затражили упућивање мисије за одобрење извоза црвеног меса, односно, меса говеда, оваца и коза из БиХ у ЕУ, саопштено је из овог министарства.
Месо - Фото: РТРС
МесоФото: РТРС

Инспектори Директората за здравље и храну Европске комисије су извршили планиране контроле и увјерили се да су створени најважнији предуслови да се, након добијања дозволе за извоз у ЕУ производа рибарства, млијека, меда, меса перади и производа од меса перади, воћа и поврћа, односно кромпира као најосјетљивије врсте, БиХ ускоро одобри и извоз посљедње врсте меса и производа животињског поријекла.

Из Министарства спољне трговине и економских односа БиХ истичу да је ово важан тренутак за пољопривреду и економију уопште, јер упућивање службеног позива мисији Директората Европске комисије, као и у претходним случајевима, значи да су завршене све процедуре и да је систем знатно напредовао.

"Остало је још да завршимо такозвани нулти попис, што су посљедње активности пред добијање дозволе. Тиме би БиХ у потпуности задовољила све стандарде за извоз свих производа биљног и животињског поријекла", додаје се у саопштењу.

Европска комисија је претходно одобрила такозвани План праћења резидуа за црвено месо за БиХ, а надлежни органи су реализовали бројне активности на побољшању система службених контрола у сегменту здравља животиња и производње хране животињског поријекла.

У писму Министарства спољне трговине се, с обзиром на велико интересовање произвођача меса говеда, оваца и коза у БиХ за извоз на тржиште ЕУ, позивају представници Директората за здравље и храну Еевропске комисије да обаве мисију у сврху одобравања извоза меса.