latinica  ћирилица
14/09/2018 |  13:35 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Соколац: Обиљежен дан погинулих и несталих бораца и цивила

На Војничком спомен-гробљу на Сокоцу данас су положени вијенци и у манастиру Светог Георгија на Равној Романији служен парастос поводом обиљежавања 15. септембра, Дана погинулих и несталих бораца и цивила Републике Српске.
Соколац - Војничко гробље - Фото: СРНА
Соколац - Војничко гробљеФото: СРНА

Предсједник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Трново Горан Тимотија рекао је новинарима да се на подручју Сарајевско-романијске регије још трага за 650 несталих у протеклом одбрамбеном-отаџбинском рату.

Он је додао да је тај број на нивоу Републике Српске 1.665 несталих лица.

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић изразио је незадовољство због веома малог броја присутних представника Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила и представника општинских борачких организација Сарајевско-романијске регије и позвао све организације да размисле о томе "на који начин да се приближе да тако битне датуме обиљежавају заједно".

"Цијеним труд свих ових организација, али чини се то што би требало да нас уједини и обједини није довољно изражено кроз њихов рад и позивам оне које се налазе на Сарајевско-романијској регији да заједно са нама свима, са представницима власти, потражимо рјешење и видимо како те проблеме превазићи", поручио је Лучић.

На централно спомен-обиљежје на Војничком спомен-гробљу на Сокоцу вијенце су положили делегација града Источно Сарајево, делегација општине Пале и делегација организација заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Трново и Соколац.

Обиљежавању 15. септембра, Дана погинулих и несталих бораца и цивила Републике Српске, присуствовали су и замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић и начелник општине Пале Бошко Југовић.