latinica  ћирилица
14/09/2018 |  14:19 ⇒ 18:46 | Аутор: СРНА

Чубриловић уручио награду америчком писцу

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић уручио је америчком књижевнику Џону Тејлору награду 3. Међународних књижевних сусрета "Бањалука 2018".

Чубриловић је истакао да је од великог значаја то што једна престижна награда из Републике Српске одлази америчком писцу, који је један од најпопуларнијих писаца тренутно у свијету.

"Бањалука и Република Српска треба да буду поносне што им се истовремено одржавају два велика празника писане ријечи - Међународни књижевни сусрети и Међународни сајам књиге", рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци прије уручивања награде америчком писцу.

Он је додао да су Међународни књижевни сусрети окупили писце из 14 земаља, са неколико континената, те изразио захвалност Удружењу књижевника, које је организатор ових сусрета, што је у Бањалуку и Српску довело значајна имена из свијета књижевности.

Тејлор је истакао да му ова награда много значи, подсјетивши да се књижевним радом бави већ 40 година.

"Сво то вријеме радим као писац, преводилац и књижевни критичар. Моја дјела чине кратка проза и кратка поезија", рекао је Тејлор.

Жири за додјелу награде додијелио је признање Тејлору чије су пјесме и приче објављене на енглеском и француском језику и превођене на италијански, холандски, њемачки, грчи, пољски, украјински, кинески и на словенске језике.

Предсједник жирија Ранко Павловић истакао је да Тејлор његује кратку форму у којој исказује дубоке осјећаје, те да читаоце награђује својеврсним лирским сликама у чијој дубини се крију добро прикривене рефлексије.

Трећи међународни књижевни сусрети "Бањалука 2018" отворени су синоћ уз учешће 40 књижевника из свијета и трајаће до недјеље, 16. септембра.