latinica  ћирилица
14/09/2018 |  15:49 ⇒ 18:39 | Аутор: СРНА

Струковни синдикат медицинских сестара и техничара приступио Конфедерацији синдиката

Предсједник Струковног синдиката медицинских сестара и техничара Републике Српске Мирко Шербеџија потписао је данас уговор у Бањалуци са предсједником Конфедерације синдиката Републике Српске Жељком Тепавчевићем о приступању овог синдиката Конфедерацији.

Након потписивања уговора, Шербеџија је рекао на конференцији за новинаре да Струковни синдикат, који има више од 1.500 чланова приступањем Конфедерацији синдиката Републике Српске остварује одличну стартну позицију за преговорање са ресорним министарством.

- Настојаћемо да се изборимо за боље услове рада и бољи статус медицинских сестара и техничара, те да им вратимо достојанство које им припада у друштву - истакао је Шербеџија.

Тепавчевић је рекао да је Струковни синдикат медицинских сестара и техничара потписивањем овог уговора постао равноправни члан Конфедерације синдиката Републике Српске, која тренутно има око 40.000 чланова.

- Конфедерација поштује аутономију сваког члана, тако да ће и Струковни синдикат имати апсолутну аутономију у свом одлучивању - истакао је Тепавчевић.

Он тврди да Савез синдиката Републике Српске нема више чланова од Конфедерације, због чега ће покренути питање утврђивања репрезентативности Савеза синдиката Републике Српске.

- Једини критеријум и мјерило за то може бити редовно уплаћивана чланарина и то ћемо тражити на увид од Савеза синдиката Републике Српске - рекао је Тепавчевић.

Он је затражио да у понедјељак, 17. септембра, под хитно буде одржан састанак Конфедерације синдиката Републике Српске са представницима Министарства саобраћаја и веза Српске и управе предузећа Жељезнице Републике Српске, како би се рјешили дугогодишњи проблеми у том јавном предузећу.

- Уколико не дође до овог састанка, Конфедерација синдиката Српске приступиће свим облицима синдикалне борбе са циљем заштите права радника у Жељезницама Републике Српске не искључујући могућност получасовне обуставе рада и изласка на протесте - навео је Тепавчевић.

Потпредсједник Конфедерације синдиката Републике Српске Божо Марић сматра да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске донијело незаконито рјешење о репрезентативности и потписало незаконит посебни колективни уговор са Синдикатом локалне самоуправе, управе и јавних служби Српске под истовјетним текстом који је испреговаро Синдикат управе Републике Српске.

Марић је најавио да ће правни заступници Конфедерације синдиката оборити сва акта и рјешења о репрезентативности поменутог синдиката и ставити ван снаге незаконито потписан посебни колективни уговор за запослене у јединицама локалне самоуправе.