latinica  ћирилица
14/09/2018 |  17:57 ⇒ 15/09/2018 | 07:47 | Аутор: РТРС

Ружић за РТРС: Дрина није граница, већ мост

Министар државне управе и локалне самоуправе Србије Бранко Ружић рекао је за РТРС да је сарадња Србије и Републике Српске одлична, те да Дрина није граница, већ мост који повезује српски народ.

Ружић је подсјетио да Србија у оквиру специјалних и паралелних веза улаже знатна средства у Републику Српску.

- Од 2014. године уложено је више од 21 милион евра у многе инфраструктурне пројекте које су локалне заједнице у Републици Српској предложиле. Одржан је низ заједничких сједница двије владе. Посљедња таква сједница је произвела, не само низ споразума и меморандума о сарадњи, већ и један веома значајан споразум на пољу енергетике, а то је градња хидроелектране заједничким средствима - рекао је Ружић.

Он је најавио и потписивање споразума о сарадњи Министарства државне управе и локалне самоуправе Србије и Министрства управе и локалне самоуправе Српске.

Ружић је истакао да су опстанак и развој Српске веома значајни за Србију која, поштујући Дејтонски споразум, остварује и развија специјалне и паралелне везе. Говорећи о односима Београда и Сарајева, рекао је да је веома значајно то што Србија има вољу да гради добре односе са БиХ.

- Дејтонски споразум је јасно дефинисао статус три народа и два ентитета. Нико не може спријечити остваривање специјалних и паралелних веза Србије и Републике Српске - нагласио је он.

Ружић је подсјетио на добре односе и сарадњу Србије и Српске са Русијом, рекавши да Руска Федерација има јасан став о питању српских националних интереса.