latinica  ћирилица
14/09/2018 |  19:01 ⇒ 15/09/2018 | 08:50 | Аутор: РТРС

Додик: Нема скривеног руског утицаја

Нема скривеног руског утицаја и не желимо да се одвојимо од наших пријатеља, порука је предсједника Српске Милорада Додика, током обраћања на форуму о стратешком дијалогу Санкт Петербурга и Српске. Руској Федерацији и предсједнику Владимиру Путину захвалио је на принципијелном ставу према БиХ и Дејтонском споразуму, те што је Српској омогућио да се у Савјету безбједности чује и њен глас!

Република Српска отворена је за сарадњу са свима, али никад неће стављати рампу својим пријатељима Русији, порука је предсједника Додика, онима који покушавају да сваки вид сарадње Српске и Русије прикажу као "малигни" руски утицај на овом простору.

Подсјетио је да руски став према БиХ није навијачки, већ принципијелан у подршци Дејтонском споразуму.

"Однос Руске Федерације није био да се подржи било каква нестабилност, него управо да се подржи међународни поредак и право. Само на такав начин можемо да идемо даље. Посљедњих деценија било је и оних који су се заиграли у кршењу међународног права", рекао је Додик.

Руска принципијелност била је пресудна и да се у Савјету безбједности чује глас Републике Српске, а не само извјештаји високих представника креирани у Сарајеву, на штету Српске. Предсједник Додик није пропустио прилику да Русији још једном захвали што је ветом у Савјету безбједности спријечила Британце и њихову резолуцију о Сребреници.

"Да није било тога, Срби би били уписани у историју као народ који је чинио геноцид у прошлости. Ми не бисмо ту етикету вијековима могли скинути са леђа наших предака", нагласио је.

О пријатељству свједоче дјела и чињенице. Осим руског улога, губернатор Санкт Петербурга и овај пут истиче да се у Српској осјећа као код куће.

"Нас повезују пријатељски и добронамјерни односи, који датирају од наших предака, то дугујемо њиховом словенском братству. Имамо нешто различиту, али заједничку културу, духовне коријене и није чудо што региони Руске Федерације, укључујући Санкт Петербург, са великим задовољством сарађују са Републиком Српском", рекао је Георгије Полтавченко.

У свом обраћању, предсједник Додик цитирао је и руског предсједника, који је на војној вјежби у источном Сибиру, рекао да ће Русија јачати војску, да би штитила свој суверенитет, али, ако буде потребе, и своје пријатеље и савезнике.

"Радујемо се томе. Не да неко интервенише, већ да имају на уму", закључио је Додик.