latinica  ћирилица
14/09/2018 |  19:58 ⇒ 15/09/2018 | 08:04 | Аутор: РТРС

И даље стижу осуде Иванићевих примједби Србији

И данас бројна реаговања на изјаву српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића, да се Србија не треба мијешати у изборе у Српској. Србија се није мијешала, нити мијеша у изборе у Српској и БиХ, оцјењују аналитичари. Сматрају да евентуално мијешање треба тражити на другој адреси.

Ко се коме не треба петљати у изборе – придике Младена Иванића нису остале незапажене у Србији.

"Волио бих да је такву врсту придика држао некима другима који се отворено мијешају у изборе у Републици Српској", рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Уколико је то била порука зарад изборне кампање која се одвија у Српској, ми се свакако нећемо мијешати, нити имамо манир да се мијешамо, истиче Бранко Ружић из Владе Србије, која је заједно са Вучићем, истиче, веома предана развоју што дубљих специјалних паралелних веза са Српском.

"Од 2014-те ако се не варам, преко 21 милиона евра је Република Србија уложила у разне инфраструктурне пројекте које су кандидовале управо јединице локалне самоуправе у Републици Српској и наравно да тада нисам чуо да било коме тако нешто смета", каже Ружић.

И управо због бројних улагања Србије, премијерка Српске изјаву Младена Иванића, да Србија не треба да се мијеша у изборе у Српској, оцјењује безобразном.

"Кад Србија улаже у општине Републике Српске, онда је то за Иванића и Вукоту Говедарицу мијешање у изборе, али није им мијешање у изборе кад стране амбасаде 'упумпавају' новац да би се рушиле институције Републике Српске или кад тим новцем помажу опозицију и њихову машинерију да блате своје политичке противнике", истакла је Цвијановићева.

Да се званична Србија не мијеша у изборе у БиХ и Српској, оцјењују и аналитичари.

"Не знам због чега је Иванић нашао да Србију треба опоменути да се не мијеша, колико ја видим, она се не мијеша", рекао је бивши дипломата СР Југославије Владислав Јовановић.

Мирослав Лазански, политички аналитичар, истиче: "Мислим да се западни центри моћи мијешају у изборе у БиХ, што су Енглези послали своје стручњаке за пропагандно-психолошки рат, западни центри се мијешају у изборе у БиХ, тиме што су одређеним медијима стигле ванредне донације и новац управо сад у ово предизборно вријеме, дакле, то мијешање, Србија се није мијешала, нити се мијеша".

Као што се износе нетачне информације о наводном негативном утицају Русије, сада се покушава то учинити са причом о мијешању Србије у изборни процес, оцјењује Сташа Кошарац.

"Никада нисмо чули реакцију Младена Иванића када се напада Република Српска, никада бије стао у одбрану Српске. Никада га нисмо чули да се јавно супротставио странцима који се мијешају у унутрашње прилике, а ево сада тамо гдје не постоји мијешање у Републику Српску, он покушава да ствара ту врсту теорије хаоса", рекао је посланик у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац.

Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске, каже да је то лоша порука, која је намијењена вјероватно бошњачком гласачком тијелу, које се вјероватно мотивише на тај начин када неко шаље лоше поруке Србији.

Наши саговорници истичу да је разумљиво да у Србији постоји интерес за изборе у Српској, али само информативно, јер ријеч је о једном народу, а да евентуално мијешање у изборни процес треба тражити на другој адреси.