latinica  ћирилица
14/09/2018 |  20:58 ⇒ 22:14 | Аутор: РТРС

Прва осуђујућа пресуда за злочине над Србима у Подрињу, Арифовићу десет година

Након 16 година, Суд БиХ изрекао је прву осуђујућу пресуду за злочине над Србима у Подрињу. Због убиства српских цивила из Залазја и Ратковића, војник Насера Орића - Изет Арифовић осуђен је на 10 година затвора, а због скрнављења тијела убијених заробљеника Суад Смајловић на 14 мјесеци. Амир Салиховић ослобођен је за незаконито хапшење цивила из Залазја и њихово одвожење у непознатом правцу.

Мучна фотографија мајке која је пригрлила пронађене остатке убијеног сина обишла је свијет. 23-огодишњег Живана Продановића хорде Насера Орића заробиле су у јуну 92. у родитељском дому у Ратковићима. Звјерски мучиле, а потом убиле. Егзекутор, и званично Изет Арифовић Ћиза. И није то осуђеном злочинцу једино доказано убиство! Још два, руку везана, о Петровдану на Залазју заробљена Србина, убио је пред полицијском станицом у Сребреници. Претходно једног ранио. У још једног – пуцао, но да ли га је, баш Арифовић или неко други, лишио живота, вијеће, кажу, није могло са сигурношћу да утврди.

"Пронашли" су спасоносну конструкцију – извршио је Арифовић повреду тјелесног интегритета. И од данас, у евиденцији је неправоснажно пресуђених злочинаца – 10 година по блажем Кривичном закону СФРЈ. И саборац му, Суад Смајловић, такође. Због иживљавања над тијелима убијених српских заробљеника, по истом закону, добио је казну од 14 мјесеци.

"Вијеће није прихватило алиби оптуженог Арифовића да је у инкриминисаном периоду био тешко рањен и да се није могао кретати нити је прихватило тврдњу Суада Смајловића да пред зградом полицијске управе у Сребреници критичног дана није био", рекао је предсједавајући Вијећа Станиша Глухајић.

А за двогодишњег суђења, на клупи за свједоке које је одбрана ангажовала, смјењивали су се Арифовићеви и Смајловићеви инструисани ратни саборци – разни Хоџићи, Мујановићи, Хаџиавдићи... и понављали како је "тешко рањен и непокретан" Арифовић, баш у вријеме егзекуција, лежао у импровизованој амбуланти. Знали су и да се забуне – па такву амбуланту "преселе" из једне у другу кућу. Да ли ће сада кривично одговарати због кривоклетства и лажног свједочења, до носилаца правосудних функција је!? 

"Вијеће је исказу свједока О2 поклонило вјеру налазећи да је исти детаљно убједљив, да није противан проведеним доказима. Свједок О2 је био непосредни очевидац", додаје Глухајић.

И ништа необично, да исказ истог свједока, бар тако су у покушају да њега и поступајућег тужиоца Мирослава Јањића - дискредитују, идентитет некажњено откривали поједини сарајевски медији, у судском процесу против Орића није проглашен - "неубједљивим".

А судско вијеће у оба предмета у истом саставу - само је промијењен предсједавајући. И свједок је, баш као у овом, и у предмету "Орић" детаљно описивао "командантове" злочине. Но "командант" Орић је првостепеном пресудом ослобођен. У међувремену из публике је "командовао" адвокатима Арифовићеве групе. Умјесто њих данас је одговарао и на питање о евентуалној жалби. И исту само наговијестио. 

Орић и Сабахудин Мухић ће у понедјељак поново у оптуженичке клупе. Након жалбе тужиоца Јањића и поништене првостепене пресуде, почиње обновљено суђење.

Тужилаштво, поново жалбу најављује на ослобађајући дио и у овом поступку. А до правоснажне одлуке, пресуђени злочинац из Подриња - Изет Арифовић, слободно, али без путних исправа, одшетао је ка Тузли. Тамошњој полицији мораће да се јавља сваког понедјељка. Прва осуђујућа пресуда бх. правосуђа за породице српских жртава из Подриња – слаба утјеха. Јер њих више од 3.200 и даље чека правду.