latinica  ћирилица
14/09/2018 |  23:10 ⇒ 23:13 | Аутор: РТС

Најславнији ромски оркестар у Београду 13. октобра (ВИДЕО)

Оснивачи најчувенијег ромског оркестра на свијету, Тараф де хајдукс, послије паузе од пуних 15 година, поново ће наступити пред београдском публиком. Иконе џипси звука на сцену су закорачиле прије невјероватних пола вијека, њихова музика може се чути и у холивудским блокбастерима, а у Београду ће се представити са новим пројектом "Тараф де Калиу".
Тараф де хајдукс - Фото: Screenshot/YouTube
Тараф де хајдуксФото: Screenshot/YouTube

Тараф де хајдукс (Taraf de Haidouks) чак и вјечито строги Британци називају најбољим џипси бендом на свијету, а још од првог албума из 1990. године сматрају се оличењем чувене ромске живости. А баш због те карактеристике, њихови наступи су препознатљиви по невјероватној енергији.

Може се рећи да су непрекидно били на турнеји пуних 30 година, због чега су имали прилике да наступају по цијелом свијету, на мјестима која су потпуно културолошки различита. Од Токија, преко Париза, Сингапура, Њујорка, Лос Анђелеса и Лондона, па све до Истанбула. И Холивуд је чуо њихову музику у филму "Браћа Грим" са Метом Дејмоном и трагично настрадалим Хитом Леџером, док су од европске кинематографије радили на остварењу "Воз живота" Радуа Михаилеануа, заједно уз Горана Бреговића.

Имају и многе обожаваоце међу познатим личностима, гдје је у првом реду Џони Деп поред кога су се и појавили у филму "Човјек који је плакао". За велике љубитеље њиховог дјела важе и модни дизајнер Јоџи Јамамоти, који их је позвао да наступају као музичари-манекени на његовим ревијама у Паризу и Токију, кореографкиња Пине Бауш, квартет Кронос (са којима су снимали и свирали) и многи други.

"Тарафи" су иначе из Клежана и представљају посљедњу генерацију лаутара који настављају традицију ове аутентичне музике из источне Румуније, музике која их је учинила једним од најпознатијих ромских бендова на свијету.

Занимљиво је да су и поред све славе задржали јако скроман начин живота. Ово ће бити први концерт ромских великана у престоници Србије послије 2003. године, а уједно и први пут да се представљају у новом руху, тачније у пројекту под називом "Тараф де Калиу". Наиме, чланови Тарафа су под вођством виолинисте Калиуа кренули на турнеју, само што су се сада окупили као "Тараф де Калиу", а у Београд долазе 13. октобра и то Комбанк дворану.