latinica  ћирилица
14/09/2018 |  23:17 | Аутор: СРНА

Костајница: Приказан филм "Небо над Бјеловаром"

У Костајници је вечерас приказан документарни филм аутора Недељка Лајшића "Небо над Бјеловаром" посвећен народном хероју, мајору ЈНА Милану Тепићу и војнику Стојадину Мирковићу.
"Небо над Бјеловаром" - Фото: РТРС
"Небо над Бјеловаром"Фото: РТРС

Мајор Тепић из села Комленац код Козарске Дубице погинуо 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику када је дигао у ваздух војно складиште и себе, не желећи да препусти непријатељу оружје којим би убијао његове војнике.

- Овај документарац је дуг који имамо према мајору Тепићу и његовом херојском дјелу - рекао је Лајшић, истичући да на просторима бивше Југославије, од Словеније 1991. до Косова 1999. године, сигурно није било ниједног имена попут мајора Тепића.

Он је истакао да је Тепић примјер патриоте, храброг човјека који је жртвовао живот за своју земљу.

- Комленац, Козара и Поткозарје могу бити поносни на свог мајора - поручио је Лајшић.

- Шта год да урадимо, не можемо се одужити, али можемо сачувати сјећање и послати поруку о трајним и правим вриједностима. Било коме да прикажете овај филм, у Загребу или чак у Бјеловару, мислим да ће људи схватити искрену поруку ауторског тима да је мајор Тепић само бранио земљу којој је дао заклетву и ништа више - нагласио је Лајшић.

Он истиче да је приликом снимања филма покушао да побјегне од патетике, али да је најтеже било снимати мајку Стојадина Мирковића која стамено и без сузе прича о погибији деветнаестогодишњег сина.

Филм је приказан у оквиру сарадње Народне библиотеке "Невенка Станисављевић" из Костајнице и Независног универзитета Бањалука, а пројекцији је присуствовао и син мајора Тепића - Александар.

Мајор Тепић погинуо је 29. септембра 1991. године у бјеловарској касарни на Беденику, након што је дигао у ваздух војно складиште и себе. Са мајором Тепићем погинуо је и војник Стојадин Мирковић, који је одбио Тепићево наређење да се повуче са осталим војницима од главног објекта.

Због овог чина, мајор Тепић је постухмно одликован Орденом народног хероја Југославије и проглашен за народног хероја.