latinica  ћирилица
14/09/2018 |  23:40 | Аутор: sputniknews.com

Прва побједа Русије у допинг скандалу

Комитет за ревизију Свјетске антидопинг агенције (ВАДА) препоручио је у петак Извршном комитету те организације да врати надлежности Руској антидопинг агенцији (РУСАДА).
Руска антидопинг агенција (фото:www.sbs.com.au) -
Руска антидопинг агенција (фото:www.sbs.com.au)

У мају је предсједник Свјетске антидопинг агенције Крејг Риди након савјета оснивача организације саопштио да је Комитет за ревизију добио писмо од руских спортских власти које би могло да представља напредак у процесу обнављања овлашћења Руске антидопинг агенције.

Комитет је оцијенио да се у том писму "у приличној мјери признају проблеми" откривени у Русији, што је у складу с првим од два критеријума за обнављање РУСАДА.

Што се тиче другог критеријума (приступ подацима и тестовима из Московске антидопинг лабораторије), Комитет за ревизију сматра да је довољна обавеза да се Свјетској антидопинг агенцији омогући да пошаље свог независног експерта, уз прецизан рок који ће утврдити Извршни комитет.

"Извршни комитет ће у пуној мјери размотрити ту препоруку на савјетовању 20. септембра. Свјетска антидопинг агенција обично не саопштава препоруке Комитета за усаглашавање док их не размотри Извршни комитет, али у овом случају је агенција одлучила да то учини имајући у виду ниво интересовања за тај случај и количину спекулација", наведено је у тексту.

У саопштењу се додаје да, откако је у новембру 2015. године Свјетска антидопинг агенција објавила да РУСАДА не поштује кодекс, Агенција и руске власти су интезивно радили на обнављању поузданог антидопинг програма у Русији и да су се у руском антидопинг систему догодиле значајне промјене.

У четвртак је новинар Би-Би-Сија Ден Роан објавио на својој страници на Твитеру документе из којих слиједи да је Комитет за ревизију наводно одлучио да препоручи Извршном комитету Свјетске антидопинг агенције да не обнавља права РУСАДА.

У петак је замјеница генералног директора Руске антидопинг агенција Маргарита Пахноцка изјавила да је РУСАДА испунила све препоруке Комитета за ревизију.