latinica  ћирилица
15/09/2018 |  07:45 ⇒ 22:38 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан погинулих и несталих (ФОТО)

Служењем парастоса погинулим борцима и цивилима, у Храму Христа спаситеља у Бањалуци почело је обиљежавање Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.
Обиљежавање Дана несталих и погинулих- парастос - Фото: СРНА
Обиљежавање Дана несталих и погинулих- парастосФото: СРНА

Претходно је у дворишту Храма Христа Спаситеља отворена изложба "Опомена", која говори о страдању Срба од 1991. до 1995. године, коју организује Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила заједно са Републичким центром за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Положени су вијенци на споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија".

Вијенци су положени и на Спомен-костурницу на Новом гробљу у Бањалуци.

Предсједник Организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Недељко Митровић истакао је да се овај дан обиљежава како би се јавност подсјетила о страдању Срба на простору БиХ.

"Ми и даље трагамо за више од 25 одсто од укупног броја несталих из Републике Српске. То је несхватљиво, јер је наводно била максимална подршка за тражење несталих од међународних и домаћих фактора", рекао је Митровић.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић рекао је данас да се 23 године након завршетка рата у БиХ још трага за 1.662 српска борца и цивила, те да српски народ треба да нађе начин да Институт за нестала лица БиХ почне ефективно да ради или да буде распуштен.
Савановић је напоменуо да идентификација није доведена до краја због одређених опструкција које долазе од Института за нестала лица у БиХ.

На нама је да то направимо ефективним. Ако не успијемо онда треба тај институт распустити", рекао је Савановић новинарима у Бањалуци послије полагања вијенаца на споменик погинулим борцима на гробљу "Свети Пантелија", поводом обиљежавања Дана несталих и погинулих у одбрамбено-отаџбинском рату Републике Српске.

Он је увјерен да ће, након октобарских избора, људи на одређеним позицијама "уозбиљити ствар" и породицама нестали и погинули олакшати муке и омогућити им да своје најмилије сахране на достојанствен начин.

Савановић указује да је за постојање овог проблема одговорна институција на нивоу БиХ задужена за трагање несталих, која се није потрудила да га ријеши.

"До почетка 2008. године Канцеларија за нестала лица на нивоу Републике Српске је успјешно то радила и идентификовала све нестале и погинуле, али је нажалост на нивоу БиХ донесена одлука да се оснује Институт који није оправдао повјерење, посебно када је ријеч о српским жртвама", рекао је Савановић.

Он очекује да ће након избора активности које се односе на трагање за несталим лицима бити пренесене у надлежност Републике Српске.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић напоменуо је да је договорена реформа Института за нестала лица БиХ, те да су усаглашени и одређени ставови по том питању, али да тај документ никада није угледао свјетлост дана у Савјету министара.

"Више од три године тај документ стоји и не усваја се. Ми смо очекивали да је начин и пут како би се обезбиједило веће учешће институција Републике Српске кроз процес одлучивања унутар Института, јер је он у потпуности под контролом Међународне комисије за тражење несталих и Бошњака", рекао је Којић.

Он сматра да је, с обзиром да то није прошло, потребно након избора поднијети иницијативу за укидање Института, те да тај процес буде враћен на ниво ентитета.

"Више од 1.600 породица још увијек тражи своје најмилије и ми треба да поштујемо њихове захтјеве. Постоји законски основ за укидање Института, јер је он настао споразумом између Међународне комисије и Савјета министара, а не законом", рекао је Којић.

У протеклом одбрамбено-отаџбинском рату погинуло је 23.184 бораца Војске Републике Српске, а погинуло је и нестало око 10.000 цивила.

Република Српска још трага за 1.662 нестала лица, од којих 814 бораца, и то за 801 припадником Војске Републике Српске, 13 припадника МУП-а Српске, као и за 846 цивила.

У Српској се налазе три костурнице у којима је 650 неидентификованих тијела, од којих се 311 налази у костурници у Бањалуци, 274 у Источном Сарајеву, а 65 у костурници у Невесињу.

Скупштина Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске одржала је у Бањалуци редовну извјештајну сједницу.