latinica  ћирилица
15/09/2018 |  07:47 ⇒ 12:05 | Аутор: РТРС

Обиљежавање 27 година од формирања Друге крајишке бригаде (ФОТО)

Удружење бораца Друге крајишке бригаде Војске Републике Српске обиљежава данас у Бањалуци 27 година од формирања ове јединице.
Парастос - Српска војска, Бањалука - Фото: РТРС
Парастос - Српска војска, БањалукаФото: РТРС

Обиљежавање је почело у меморијалном центру "Раковачке баре" дочеком ратне заставе ове бригаде, постројавањем преживјелих бораца и предајом рапорта команданту.

Након тога служен је парастос погинулим борцима ове бригаде и положени вијенци на споменик.

Борци су на гробљу у Пискавици положили вијенце код споменика генерал-пуковнику Момиру Талићу.

Борци Друге крајишке пјешадијске бригаде и Шеснаесте моторизоване бригаде Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске положили су вијенце код споменика генералима Новици Симићу и Славку Лисици на бањалучком гробљу "Свети Пантелија".

"Желимо да на достојанствен начин обиљежимо овај изузетно значајан дан за нас борце и Републику Српску и да се присјетимо наших погинулих и несталих сабораца, као и наших ратних команданта и истинских патриота којима смо бескрајно вјеровали. Важно је и да се борци и породице погинулих бораца окупе и зато смо припремили дружење уз војнички ручак", рекао је Срни предсједник Организационог одбора за обиљежавање Владимир Шеварика.

Кроз Другу крајишку бригаду у рату је прошло више од 23.000 бораца, а у темеље Српске животе је уградило њих 226, док се осам бораца и даље воде као нестали.

Бригада је имала више од 1.500 рањених и повријеђених бораца од којих је више од 750 ратних војних инвалида.