latinica  ћирилица
15/09/2018 |  10:12 | Аутор: СРНА

Упозорење Мектићу на проблем успостављања официра за везу

Комесар за миграције, унутрашње послове и држављанство у Европској комисији Димитрис Аврамопулос упозорио је министра безбједности у Савјету министара Драгана Мектића на проблем у вези са успостављањем официра за везу са Европолом, те изразио увјерење да ће то бити завршено до 30. септембра, што би значило посвећеност рјешавању безбједносних изазова у региону.
Драган Мектић (фото: youtube.com) -
Драган Мектић (фото: youtube.com)

У писму, које је Мектићу упутио Аврамопулос, изражена је дубока забринутост у вези са недостатком напретка у БиХ у одређивању контакт тачке, као централне тачке и то годину дана од ступања на снагу Споразума о оперативној сарадњи између Европола и БиХ.

Европски комесар наводи да ово представља кршење споразума и да непостојање сасвим функционалне контакт тачке може имати негативан утицај на континуирану одрживост оперативног споразума између Европола и БиХ.

"То би, између осталог, могло да укључи немогућност слања официра за везу у сједишту Европола, као и немогућност распоређивања Европоловог официра за везу у Сарајеву који би требало да буде и контакт тачка", нагласио је Аврамопулос у писму, које је у посједу "ЕуроБлица".

Он је изразио увјерење да ће, имајућу у виду све што је навео, бити обезбијеђена пуна имплементација Споразума о оперативној сарадњи између Европола и БиХ и успостављена контакт тачка до 30. септембра.

"То би био важан знак којим би се показала посвећеност БиХ рјешавању безбједносних изазова у региону", истакао је европски комесар у писму Мектићу.

Оперативни споразум између БиХ и Европола потписан је 31. августа 2016. године.

Мектић је саопштио је раније да ће ускоро бити размијењени официри за везу са Европолом.