latinica  ћирилица
15/09/2018 |  10:14 ⇒ 10:17 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Мјере ЕУ довеле би до хуманитарне катастрофе

Декан Факултета за безбједност и заштиту из Бањалуке Слободан Жупљанин оцијенио је да би БиХ могла бити преплављена мигрантима уколико ЕУ испуни наум да до 2020. године на границе постави 10.000 наоружаних граничних полицајаца, што би довело до праве хуманитарне катастрофе и угрозило безбједност БиХ.
Мигранти - Фото: РТРС
МигрантиФото: РТРС

"Говоре да би балканске земље требало интегрисати у европску заједницу, а на границу са БиХ планирају да поставе наоружане граничаре са дугим цијевима. То све говори о њиховој двострукој политици коју годинама воде према овим просторима", рекао је Жупљанин за "Глас Српске".

Он је навео да би у таквим околностима балканске земље постале право буре барута, а да Министарство безбједности БиХ упорно игнорише овај проблем.

"Не могу рећи да они нешто намјерно раде или не раде, али евидентно је да илегални мигранти у БиХ улазе без икакве контроле", каже Жупљанин.

Према његовим ријечима, нестабилан Балкан одговара одређеним међународним структурама, којима је у интересу да да овдје одржавају сталне тензије, као и Бакиру Изетбеговићу, који од БиХ жели да направи унитарну државу.

Жупљанин је нагласио да власт на ниову БиХ не смије ништа да уради на своју руку, јер слијепо слиједи инструкције које јој долазе из Брисела, али и других западноевропских центара моћи.

Он сматра да је потенцијални безбједносни проблеми то што је међу мигрантима пуно младих људи без путних исправа. "Да ли међу њима има припадника милитантних и радикланих исламистичких група... Сигурно да има", истакао је Жупљанин.

На питање да ли трговински рат између Турске и САД може покренути нови мигрантски талас, Жупљанин је одговорио да је то нешто што стално виси у ваздуху, јер у Турској, према незваничним подацима, борави око пет милиона миграната, који би могли да преплаве Балкан и европски континент.