latinica  ћирилица
15/09/2018 |  11:46 ⇒ 13:01 | Аутор: РТРС

Приједор: Правосудне институције оправдале своје формирање

Након више од годину дана од формирања Окружног суда, Окружног привредног суда и Окружног јавног тужилаштва у Приједору, јасно је да су ове правосудне институције оправдале своје формирање. Да се ради пуном паром, потврђују статистике. Међутим, неријешено питање смјештаја један је од проблема, због чега још нису употпуњена радна мјеста по постојећој систематизацији.

Умањити број предмета, те ријешити их у разумном року, циљ је и приједорских правосудних институција. Окружни суд и Окружни привредни суд у Приједору, како потврђују статистике, оправдали су свој рад.

"Ми смо у претходном периоду за шест мјесеци запримили око 1.057 нових предмета у истом периоду, ријешили смо 1.107, што значи да смо ријешили више предмета од прилива", каже предсједник Окружног привредног суда у Приједору Дијана Мазалић Новић.

Душко Милоица, предсједник Окружног суда у Приједору, истиче да је суд већ на почетку овог периода оправдао своје постојање, имали су неријешених преко 800 предмета на почетку ове године, успјели су да ријеше прилив и да ријеше број неријешених предмета на 13 одсто.

Оправданост за Окружним јавним тужилаштвом у Приједору, постојала је и много раније, кажу надлежни. Њиховим формирањем настоје да постигну оптималну ефикасност у раду.

"Ми смо више неким индивидуалним и субјективним залагањима у овом тужилаштву покушали, и на неки начин и успјели, да убрзамо рад на предметима и да смањимо број дана колико се рјешавају ти предмети. Али не можемо побјећи од чињенице да смо наслиједили велики број старих предмета", рекао је главни тужилац Окружног јавног тужилаштва у Приједору Младен Митровић.

Међутим и приједорски новоформирани судови, али и Тужилаштво имају заједнички проблем. Један од њих је непопуњена систематизација, што посебно истичу у Окружном јавном тужилаштву у Приједору.

"Прије свега, мислим да није попуњена ни систематизација ни у погледу броја тужилаца, јер ми недостају два тужиоца да бих имао комплетну систематизацију и недостаје ми већи број административних радника", додаје Митровић.

Три новоформиране правосудне институције, тренутно су смјештене у згради Основног суда. Недостатак простора за рад њихов је заједнички проблем. Међутим, на помолу је рјешење.

Трајно би требало да буду смјештене већ наредне године, у објекат у центру Приједора који је у изградњи, што ће у великој мјери олакшати рад, али и повећати ефикасност у раду ових правосудних институција.