latinica  ћирилица
15/09/2018 |  17:24 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Инцко поновио став Изетбеговића – биће рата ако Српска постане независна!

Оштра реаговања на изјаву високог представника Валентина Инцка, који је поручио да су Бошњаци стрпљиви, али да би избио нови рат ако би Сребреница постала дио друге земље. Исту поруку је прије само неколико дана послао Бакир Изетбеговић, што је, према реакцијама из Српске, потврда да се тензије у БиХ поново крчкају у истој кухињи.

Генеза догађаја који су још деведесетих прошлог вијека Србима ставили до знања да су у БиХ непожељни ни Инцка, ни његове претходнике никада није занимала. Да ли су Инцко и ОХР ту само да брину шта ће рећи и како ће се осјећати Бошњаци?

"Бошњаци су врло стрпљиви, али, ако би Сребреница постала дио стране земље, то би био случај за рат. Међународна заједница мора то избјећи!", изјавио је Инцко. 

Инцко као да је надахнут недавним интервјуом Бакира Изетбеговића. Ни млађи Изетбеговић се не устручава да зазвецка оружјем, па је и овај пут запријетио, јер култ жртве неприкосновено је право само његовог народа, а Срби у БиХ нужно зло.

"Српски народ ће се поново тровати лажима, нема говора да ће се иједан педаљ БиХ, а нарочито болна мјеста, којих је нажалост на стотине, попут Сребреницe, Томашицe, Козараца наћи изван контекста БиХ", поручио је Изетбеговић.

Српске жртве ОХР довољно је понизио још кад је комплекс Суда и Тужилаштва БиХ смјестио у касарну која је ратном Сарајеву служила за терор над Србима, оним које на лицу мјеста нису погубили. Сваки пут у Поточарима виђени Инцко и ине дипломате за српске жртве немају пијетет и то јесте, не и једини, али највећи разлог што је Српска једина домовина.

Бранимир Васиљевић, предсједник Организације породица погинулих и несталих Сребреница каже да је кап која је прелила чашу по питању стрпљења, питање процесуирања ратних злочина и проналажење несталих.

"Породице српских жртава ће имати стрпљења само у чекању да једнога дана Српска буде самостална и независна од ове БиХ. Осјећамо се у њој као грађани другог или трећег реда", додао је Васиљевић.

У Сребреници су страдали и Срби и Бошњаци и то у готово једнаком броју, каже предсједник Српске милорад Додик и подсјећа да су Срби из такозване заштићене зоне убијани три године.

"У континуитету је вршен злочин над Србима који сам Инцко никада није ни поменуо, нити је желио да види те чињенице. Сребреница је у Српској, а чињеница да Инцко говори на такав начин доказује да разговарају и промишљају о могућем распаду или разлазу БиХ. Иначе, због чега би то говорио?", каже Додик.

Можда се Инцко огласио инспирисан Изетбеговићем. Одавно столује у Сарајеву, па можда плаћа рачуне угодног живота.