latinica  ћирилица
16/09/2018 |  12:01 ⇒ 12:23 | Аутор: Вечерње новости

Рама призива распарчавање Србије: Ако Трамп каже, дијелимо Косово

Премијер Албаније Еди Рама поручио је лидерима привремених институција у Приштини да ће, ако то затраже САД и предсједник Доналд Трамп, морати да пристану на подјелу Косова и разграничење са Србијом

Премијер Албаније Еди Рама поручио је лидерима привремених институција у Приштини да ће, ако то затраже САД и предсједник Доналд Трамп, морати да пристану на подјелу Косова и разграничење са Србијом, јављају медији у Тирани.

Рама је, послије састанка са предсједником и шефом парламента лажне државе Косово Хашимом Тачијем и Кадријем Весељијем, рекао да је "неозбиљан свако ко се противи преговорима о разграничењу као рјешењу косовског проблема".

Према Раминим ријечима, сви Албанци имају дужност да подржавају тзв. Косово када су у питању корекције граница.

Свако ко одбија да расправља о питању граница сматра се незрелим. На косовским властима је да раде на платформи за дијалог. Ја сам посљедњи који то коментарише, зато што на Косову већ траје дебата о једној идеји, а не платформи... Албанија има обавезу да подржава Косово и сачекаћемо да видимо шта ће они да одлуче. Они морају да одрже одговарајуће стратешке разговоре, зато што се таква прилика можда неће поновити наредних 30 година. Албанци морају да дискутују као прави мушкарци, уз консензус, а не само да би стварали међусобне сукобе... - рекао је Рама, што су албански аналитичари одмах 'прочитали' као подршку плану о подјели Косова, за који се у посљедње вријеме све отвореније залаже и администрација предсједника Доналда Трампа.

Коментаришући ове наводе, бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић потврђује да је Америка 'алфа и омега' свега што се дешава на Косову.

- САД су окупирале Косово и створиле ту квазидржаву. Требало је одавно само са њима да разговарамо, а не са Албанцима. Они су само подизвођачи радова, они само извршавају оно што Вашингтон пресијече и што одговара његовим геополитичким интересима. У овом тренутку САД су ангажоване у напору да истисну или ослабе утицај Русије и евентуално Кине на Балкану. И зато су спремне да Србији понуде примамљивији мамац, односно да добије један дио Косова. Важно је да сачекамо, јер вријеме сада ради за нас, а не више за Албанце... - подвлачи Јовановић.

Његов колега Живадин Јовановић оцјењује да су Американци важнији фактор рјешавања косовског проблема од ЕУ и Европе.

Србија је данас кључни партнер Америке на Балкану, а не неко други. Ми желимо најбоље односе са САД, уз веће разумијевање наших интереса у вези са Косовом. Они који су били везани за Клинтона и који су му дизали споменике сада покушавају да се додворе новој администрацији, новим људима, јер знају да више немају ни углед ни утицај. Зато Рама предводи ту конструктивну линију према Вашингтону и упућује им комплименте - објашњава Јовановић.

- Американци имају другачији став од Раме. Они су за прилагођавање граница уз демаркацију. Ово ипак није оно на чему је Рама радио и што је објављено у Америци као мапа. Он посљедњом поруком пере себе, јер је у великој кризи због америчких притисака. Некада је био њихов човјек, али сада више није. Демократска странка у Албанији је у успону и он губи изборе. Зато сада покушава себе да извуче из одговорности за подршку идеји о размени територија, као и Хашим Тачи - закључује Јањић.

На другој страни, Душан Јањић из Форума етничких односа истиче да је Рама укључен у разговоре о разграничењу већ двије године.