latinica  ћирилица
16/09/2018 |  18:06 ⇒ 22:09 | Аутор: РТРС

Јединствена Српска листа у Херцеговачко-неретванском кантону

Све српске странке у Херцеговачко-неретванском кантону на предстојећим изборима наступају на јединственој Српској листи. Подршку листи дала је Координација Срба Мостар, која окупља сва српска удружења из овог града. Циљ је да Срби, први пут након рата, имају своје аутентичне представнике у кантоналној и федералној власти.

На јединственој Српској листи налазе се представници СНСД-а, СДС-а и српских Удружења из долине Неретве. Ово је једина шанса, истичу, да Србе заступа неко ко ће бранити националне, а не личне и интересе бошњачких или хрватских партија, као што је било случај до сада, са Србима, који су се кандидовали на листама тих партија.

Соња Жарковић, кандидаткиња Српске листе, истиче да им је најбитнији српски интерес, нема појединачних ни страначких, важна им је српска листа.

"Политички циљ је бити дио система кантоналне власти и једино тако вратити достојанство и положај српској заједници који заслужујемо", рекао је носилац Српске листе Радислав Тубић.

Српску листу за изборе је пријавила коалиција СНСД- СП- ДНС, а кандидати се надају да ће мотивисати Србе из долине Неретве, као и оне са правом гласа ван граница БиХ, да изађу на изборе и да их подрже.

Јединственим наступом на изборима Српска заједница жели освојити барем један мандат како би имала своје представнике у кантоналној власти и борила се за остваривање својих права, као што су приступ буџету, лакше запошљавање у државним службама, бољи положај Срба, наводи Тубић.

До сада је реализација свих инфраструктурних пројеката, асфалтирање путева, постављање јавне расвјете, изградња спортских игралишта у српским повратничким насељима финансирана донацијама Владе Републике Српске и Србије.