latinica  ћирилица
16/09/2018 |  18:42 | Аутор: СРНА

Рот: Уз добру вољу и храброст до рјешења за Косово

Замјеник министра спољних послова Њемачке Михаел Рот каже да је оптимиста да се уз добру вољу и храброст може доћи до рјешења за Косово.
Михаел Рот (фото: Tanjug/Sava Radovanović) -
Михаел Рот (фото: Tanjug/Sava Radovanović)

Рот, који борави у Београду, сматра и да проблеме не треба рјешавати повлачењем нових граница.

Државе Западног Балкана, како каже Рот, иза себе имају трагичну историју, страшан грађански рат са стотинама хиљада мртвих, милионима протјераних и расељених због чега апелује на све да из те трагичне историје извуку поуке.

"Будућност Западног Балкана су друштва која су отворена за све народе, религије, културе. За то се залажу и Европа и ЕУ. Због тога још једном могу само да упозорим да се проблеми не решавају тиме што се повлаче нове границе", рекао је Рот за Тањуг.

Рот није директно одговорио на питање шта би, по мишљењу Берлина, који се противи корекцији граница, подјели или размјени територија, било креативно рјешење за Косово.

Он напомиње да то није само позиција Њемачке, већ да тај став дијели и велика већина чланица ЕУ, те да је ријеч о заједничком ставу Уније.

"Имам утисак да ни на самом Западном Балкану, а често га посјећујем, нигдје не постоје симпатије или сагласност за такво рјешење. Отварање те Пандорине кутије може да има веома опасне посљедице", упозорава Рот.

Одговарајући на питање шта Србија може да очекује од Њемачке у контексту рјешавања косовског питања, Рот је рекао да ЕУ треба да буде видљива и ангажована у региону, као и да је Њемачка свјесна своје одговорности за Западни Балкан.

"За ЕУ може да постоји трајни мир само ако у свим земљама Западног Балкана могу да се гарантују демократија, стабилност, правна држава, и прије свега помирење у региону", навео је Рот.

Србија је, како истиче, постигла много у преговорима о приступању ЕУ, а споразум о нормализацији са Косовом је централни дио тих приступних преговора.