latinica  ћирилица
16/09/2018 |  19:02 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Дјеца чији је аутобус учествовао у саобраћајној несрећи стигла кућама

Рано јутрос допутовали су ученици и професори Средњошколског центра "Источна Илиџа", који су прије два дана током екскурзије на аутопуту у Италији доживјели саобраћајну несрећу.

Под стресом су због немилог догађаја у коме је смртно страдао сувозач аутобуса, док су 23 ученика, два професора, водич и возач повријеђени. Након свега и огорчење родитеља и ђака. Несрећа се кажу није могла избјећи, али јесте јучерашње вишесатно чекање свих, ради квара на једном од аутобуса.

Потресан сусрет дјеце и родитеља, од несреће је прошло тек 48 часова, недовољно да се потисну ружне слике. Већина њих још није спремна да свједочи о немилом догађају. Маја је била прибрана и већ пар минута након несреће, јавила је родитељима за несрећу, али и да су сви прошли са лакшим повредама.

"Могу рећи да смо сви били у шоку, да нико није знао шта се заправо десило и да је то баш разлог што смо сви били смирени. Једноставно, возач је сам изјавио да је наша смиреност њему помогла да разбије предње стакло, да изађе да можемо дисати, јер се аутобусом одједном почео ширити смрад, мирис бензина", каже Маја Тодоровић, ученица СШЦ "Источна Илиџа".

Маја се не сјећа ко им је отворио врата аутобуса, возач или полиција. Каже да су тек су након изласка из аутобуса били свјесни шта се догодило. Полиција и хитне медицинске службе су их збринули, али поред њих никог познатог. Водич и оба професора због повреда превезени у болницу.

"У тренутку несреће најближи аутобус био је 150 километара далеко, доктор и директорица у том аутобусу. Док су нас хоспитовали, они су већ били на сљедећем одредишту", истакла је Маја.

Осим што замјерају раздвајање аутобуса дјеца и родитељи не разумију, зашто се тек послије несреће схватило да не траба да остану окупљени, па су и повријеђена дјеца, на бензинској пумпи надомак Трста, сатима ишчекивала да се отклони квар на једном од аутобуса. Директорица Бранка Ковачевић каже да је процјењено, због бриге и узнемирености родитеља најбоље је да се врате заједно.

"Желим да кажем да је екскурзија реализована у потпуности у складу са правилником о извођењу екскурзије. И, оно што је веома битно то је да је школа наравно спремна да има састанак са родитељима ученика и да разговара о свим питањима везаним за реализацију екскурзије и наравно, несрећни догађај на екскурзији", истиче Бранка Ковачевић, директорица СШЦ "Источна Илиџа".

Мајина мајка, Александра Тодоровић износи и личне замјерке. Питала је, каже директорицу зашто и повријеђена дјеца чекају да се отклони квар.

"Директорица медијима изјављује да се враћају, а они четири сата стоје. Прошле године ученици бањалучке екскурзије, кад је запаљен аутобус, одмах су се вратили кући", каже Александра.

Маја прича да се директорица издерала на њу, те да је рекла да њена мама неосновано хистерише.

Сазнајемо да Александра, која се прва медијима обратила са информацијом да међу дјецом нема озбиљније повријеђених, није једини незадовољан родитељ. Поједини чак најављују тужбу.

"Не најављујем ништа. Ја само знам да су родитељи разговарали међусобнмо да ће потражити правну помоћ и да неће сједити скрштених руку", истиче Александра Тодоровић.

Незванично сазнајемо, возача аутобуса италијанска полиција ослободила је од одговорности и да трагају за возачем камиона који је након што је узроковао несрећу побјегао с лица мјеста. Несреће се догађају, свјесни су и дјеца и родитељи. Требаће времена, али ваљда ће и ружне слике бити потиснуте лијепим успоменама са заједничког матурантског путовања.