latinica  ћирилица
17/09/2018 |  11:01 | Аутор: СРНА

Ускоро портал са свим процедурама за почетак пословања у Српској

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске ускоро ће промовисати портал чија је суштина да се на једном мјесту могу наћи све процедуре неопходне за почетак пословања у Српској у било којој дјелатности, најавио је у интервјуу за Срну ресорни министар Златан Клокић.
Златан Клокић - Фото: РТРС
Златан КлокићФото: РТРС

- На примјер, ако неко жели да отвори зубарску ординацију, на том порталу може наћи све - од првог до посљедњег корака потребног да би се започело пословање. Расподијељене су све дјелатности и наведене су све институције које је потребно обићи за почетак пословања - појаснио је Клокић, захваливши свим донаторима који су омогућили да се успостави овај протал.

Говорећи о оснивању фирме "на клик", Клокић је навео да су донесена одговарајућа законска рјешења за стварање претпоставки за онлајн регистрацију или е-регистрацију и у току сљедеће године се може очекивати примјена овог модела.

- То је наставак реформе регистрације пословних субјеката коју реализујемо од 2013. године, када смо смањили број дана потребних за регистрацију фирме, потом смањили број процедура, а сада ћемо омогућити да се компаније у Српској могу регистровати од куће - истакао је Клокић.

Према његовим ријечима, из године у годину се повећава број новорегистрованих привредних друштава са страним капиталом, тако да сада у Српској постоји 125 новорегистрованих таквих фирми.

Клокић је указао на бројне погодности за улагање у Републику Српску - природни ресурси, либерализована трговина, стимулативна пореска политика, повољан третман за стране инвеститоре, који су у истом рангу као и домаћи, те геостратешки положај Српске.

Говорећи о одговарању на додатна питања из Упитника Европске комисије, Клокић је нагласио да је Влада Републике Српске верификовала свих 655 питања још у прошлом мјесецу, чиме је посао Српске завршен.

- Потребно је да и остали нивои власти у БиХ одговоре на исто и да путем радних тијела у оквиру механизма координације усагласимо те одговоре, преведемо их и пошаљемо Европској комисији као одговор - рекао је Клокић.

Он је навео да је кроз процес усклађивања законодавства са правним насљеђем ЕУ и правним актима Савјета Европе од 2007. године, када је ова обавеза уведена, прошло више од 2.800 законских и подзаконских аката.

- Сваке године, Влада Српске усваја акциони план усклађивања нашег законодавства са ЕУ, а од 2012. године и сви стратешки документи пролазе овај процес и до сада је кроз њега прошло око 115 стратешких докумената и у форми нацрта и у форми приједлога - напоменуо је Клокић.

Када је ријеч о пројектима сертификације, који је значајан за локалне заједнице јер се тако подиже ниво њихове конкурентности, Клокић је рекао да је Министарство подржало тај пројекат и да је сада носилац пројекта Привредна комора Српске.

- Веома је битно да се види спремност локалних заједница да прихвате инвеститоре не само стране, већ и домаће, те да се види колико су оне у служби инвеститора. Да би локална заједница добила сертификат потребно је да испуни веома строге стандарде. Многе локалне заједнице су то испуниле, а неке су и у процесу ресертификације, као што су градови Бањалука, Приједор и Бијељина - каже Клокић.