latinica  ћирилица
17/09/2018 |  17:44 | Аутор: СРНА

Бјелошевић: Књижевни сусрети допринијеће развоју међународне културне сарадње

Међународни књижевни сусрети "Бањалука 2018", који су ове године окупили 32 учесника из 14 земаља, знатно ће допринијети да се међународна сарадња Републике Српске у овој области подигне на много већи ниво, истакао је предсједник Удружења књижевника Републике Српске Предраг Бјелошевић.
Предраг Бјелошевић - Фото: nezavisne novine
Предраг БјелошевићФото: nezavisne novine

Бјелошевић је напоменуо да је ова манифестација, која је синоћ завршена, указала да Република Српска има озбиљан књижевни потенцијал, али да се њоме отвара и простор за развој издаваштва и преводилаштва у Републици Српској.

"Уесници сусрета одушевљени су гостопримством у Републици Српској. Имамо неколико најава да ће такве своје утиске неколицина пјесника објавити у часописима и новинама градова из којих долазе, а то ће знатно допринијети промоцији културе Републике Српске у свијету", рекао је Бјелошевић Срни.

Осим тога, додао је он, захваљујући Сусретима озбиљну међународну димензију поприма и Сајам књиге у Бањалуци, јер су у оквиру њега одржане бројне промоције дјела свјетски познатих писаца, учесника Сусрета.

"Поринувши боцу са пјесмама учесника у таласе Врбаса, амерички писац Џон Тејлор, уједно је послао у свијет и пјесничку поруку мира са овогодишњих 3. Међународних књижевних сусрета", рекао је Бјелошевић.

Он је изразио задовољство што је Тејлор постао и почасни члан Удружења књижевника Српске, додавши да сада ово удружење има два почасна члана, подсјетивши да је прошле године то постао угледни руски пјесник Вјачеслав Купријанов.

Према његовим ријечима, веома је важно какве утиске гости носе у своје средине, а владало је неподијељено мишљење да су за њих Бањалука, као и аутори из Републике Српске, у правом смислу те ријечи - откриће.

"Осим што смо стекли нове пријатеље из свијета, сада смо дошли у позицију и да преговарамо у вези са неким заједничким издањима са писцима и удружењима писаца из других држава", рекао је Бјелошевић.

Он је изразио наду да ће Антологија пјесника Републике Српске у издању Удружења, наредне године бити промовисана и на чешком и руском језику.

"Један од пољских преводилаца, пјесник Бронислав Кровиц, који је боравио на Сусретима у Бањалуци, на сајамској промоцији књиге, није крио одушевљење антологијским избором 10 пјесника из Републике Српске, а у коју су уврштене, како моје, тако и пјесме Ранка Рисојевића, Ранка Павловић, Зорана Костића, Јованке Стојчиновић Николић, те Берислава Благојевића, Михајла Орловића, Предрага Ћеранића, Горана Шауле и Мирка Вуковића", навео је Бјелошевић.

Он је додао да је Кровиц навео и да ће књига бити доступна у градским и универзитетским билиотекама свих градова у Пољској, јер је објављена код угледног пољског издавача "КаМПе", чије је сједиште у Лондону.

Говорећи о издавачкој дјелатности Удружења, Бјелошевић је навео да је ове године објављено шест књига у издању Удружења књижевника Републике Српске и да ће књиге пјесама Ранка Павловића, Слободана Јовића, Јове Чулића, романи Живка Вујић и Горана Шауле, књига прича Жарка Миленића, као и књига америчког пјесника Џона Тејлора "Окна", која је добитник овогодишње награде 3. Међународних књижевних сусрета, бити промовисане и на Сајму књиге у Београду.

"Све ове активности су најбољи показатељ да је Удружење књижевника кренуло у озбиљан посао издаваштва и промоција својих аутора, а у плану за идућу годину су избори поезије на словачком, руском и мађарском језику", рекао је Бјелошевић.