latinica  ћирилица
17/09/2018 |  21:45 | Аутор: СРНА

Додик отворио изложбу "Српска православна црква и руска емиграција"

Предсједник Републике Српске Милорад Додик отворио је вечерас у Културном центру Бански двор у Бањалуци изложбу архивских докумената "Српска православна црква и руска емиграција 1920-1940", у част руске царске породице Романов.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Додик је изразио задовољство што ову значајну изложбу отвара у дану када су освештани темељи за изградњу српског-руског храма и духовно-културног центра у Бањалуци.

"Увјерени смо да правимо велико дјело које припада овој генерацији људи и којим ћемо се одужити онима који су имали визију прије 100 година. Ред је да се на овај начин одужимо царској породици и Русији у цјелини као њиховој држави", рекао је Додик на отварању изложбе.

Он је истакао да Република Српска има много лијепих храмова, подигнутих у тешким и мање тешким временима.

"Али, ово што смо наумили да урадимо сигурно ће бити једно од основних обиљежја Бањалуке. Храм се гради у стилу Руске православне цркве, а биће власништво Српске православне цркве", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, да су Срби истински имали државу на овим просторима, вјероватно би овај храм био пуно прије започет и завршен.

"Сад су добили своју државу, Републику Српску, и она може да уради оно што смо данас учинили, као што је освештање темеља храма и културног центра, а и ову изложбу. То је само почетак, ми ћемо даље трагати и тражити нове изазове и нове интерпретације односа и илустрације свега онога што се дешавало у прошлости", рекао је Додик.

Директор Архива Републике Српске Бојан Стојнић рекао је да је изложба двојезична, на руском и српском језику, да је урађена на 22 паноа, те да садржи око 200 експоната.

Стојнић је истакао да је изложба приређена поводом освештања темеља за изградњу српског-руског храма, у част руског цара Николаја Другог Романова, који је за српски народ све дао, укључујући државу, породицу, народ, а на крају и свој живот.

"Ми му се скромно одужујемо данас када смо освештали темеље за српски-руски храм, а ова изложба је камичак у тој захвалности", рекао је Стојнић.

Изложбу, чији је аутор директор Архива Српске православне цркве Радован Пилиповић, организовали су Архив Републике Српске и Архив Српске православне цркве у сарадњи са Удружењем архивских радника Српске, под покровитељском предсјеника Српске.

Отварању изложбе присустовали су министар науке и технологије Републике Српске Ален Шеранић, помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић, први директор Архива Српске Небојша Радмановић, те генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, као и други званичници.