latinica  ћирилица
18/09/2018 |  10:23 ⇒ 15:44 | Аутор: СРНА

Више лијекова о трошку Фонда

Осигураници Фонда здравственог осигурања Републике Српске на рецепт могу да добију 16 нових лијекова које Фонд раније није финансирао, међу којима је и најсавременија терапија у лијечењу најтежих болести, попут метастатског меланома, рекла је Срни шеф бијељинске Канцеларије Фонда Нада Милошевић.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

"Колико је ово значајно, указује и препорука омбудсмана БиХ који су управо по угледу на Фонд здравственог осигурања Републике Српске сугерисали фондовима у Федерацији БиХ да почну са финансирањем терапије за лијечење метастатског меланома", навела је Милошевићева.

Она је појаснила да је Фонд још раније почео да финансира један лијек за лијечење метатског меланома, а у протеклом периоду о трошку обавезног здравственог осигурања уведена су још четири лијека за лијечење ове болести.

"Међу њима је и имунотерапија која је најефикаснија у лијечењу обољелих од карцинома плућа, а коју је Фонд у овој години почео да финансира. Све ово представља велики искорак када је ријеч о побошљању услова лијечења обољелих од најтежих болести", истакла је Милошевићева.

Она подсјећа да од средине августа осигураници на рецепт могу да добију још 20 нових лијекова које финансира Фонд.

"Ријеч је о лијековима који се користе у лијечењу дијабетеса, кардиоваскуланих, плућних обољења и других. Већина лијекова је уврштена на листу А, што значи да осигураници за њих плаћају само партиципацију 10 одсто или не плаћају ништа ако су ослобођени од партиципације. На листу А, између осталих, уврштени су лијекови за аутоимуне болести, бубрежну инсуфицијенцију, астму и други", појаснила је Милошевићева.

Према њеним ријечима, лијекови за кардиоваскуларна обољења, превенцију можданог удара, шизофренију, те инконтиненцију уврштени су на листу Б, тако да осигураници плаћају 50 одсто цијене лијека.

Милошевићева каже да многи од лијекова који се сада издају на рецепт спадају у лијекове новије генерације, попут терапије за шизофренију и биполарне поремећаје.

"Континуираним проширењем права на лијекове, Република Српска предњачи у региону, посебно када је ријеч о скупим терапијама, попут биолошких лијекова, цитостатика, те савремене терапије за лијечење хепатитиса, које су нашим осигураницима доступне већ три године, док се, на примјер, у Србији тек сада уводе", навела је Милошевићева.

Она подсјећа да су у овој години, захваљујући стабилизацији пословања Фонда, знатно проширена права осигураника, попут увођења трећег поступка вантјелесне оплодње, финансирања инсулинских пумпи, ослобађања од партиципације свих обољелих од ријетких болести.

"Обезбјеђивање што квалитетније здравствене заштите грађанима и даље ће бити приоритет у раду Фонда, али то првенствено зависи од редовности уплате доприноса за здравствено осигурање", истиче Милошевићева.