latinica  ћирилица
18/09/2018 |  11:25 | Аутор: СРНА

Шкребић: Повећати производњу зарад наступа на руском тржишту

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Драгутин Шкребић рекао је да ће најављено отварање канцеларије Српске у Санкт Петербургу бити нови подстрек привредном повезивању двије земље, при чему Српска мора настојати да повећа производњу да би искористила шансу на огромном руском тржишту.
Драгутин Шкребић - Фото: pressonline.rs
Драгутин ШкребићФото: pressonline.rs

"То огромно тржиште сигурно може прогутати наше производе, али, уз повећање производње, морамо се боље организовати, више радити и подићи привреду како бисмо имали шта понудити тржишту Русије. Дакле, добро је да имамо једну такву канцеларију како бисмо увезали наше привреде, а што касније мора дати неке резултате", рекао је Срни Шкребић.

Он је навео да је огромном руском тржишту потребна различита роба, те да би се акценат могао ставити и на извоз пољопривредних производа у Русију и област Санкт Петербурга.

"Стално причамо о воћу које извозимо у Русију... И ту производњу морамо повећати, јер све то воће, на примјер, Москва може да поједе за један дан", рекао је Шкребић.

Из Удружења воћара Српске почетком године су навели да се у Републици годишње произведе воћа вриједности 225 милиона КМ, од чега се 30 до 40 одсто извезе за Русију.

Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да ће канцеларија Српске у Санкт Петербургу бити у потпуности у функцији крајем овог мјесеца или, евентуално, почетком октобра.

"У току је реновирање простора који је добијен за те намјене од власти Санкт Петербурга и очекујемо да канцеларија функционише већ од октобра", навео је Клокић.